Sastanak predstavnika umirovljenika i MMF-a

PREDSTAVNICI MMF-a na današnjem su sastanku s čelnicima Hrvatske stranke umirovljenika i umirovljeničkih udruga naglasili kako je rast mirovina u idućoj godini moguć ako će se kretati unutar planiranog proračunskog deficita od 3,7 posto.

"Ako Vlada odluči jednoj kategoriji korisnika proračuna dati više morat će istodobno uzeti nekoj drugoj kategoriji", izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Hrvatskoj Athanasios Vamvakidis, napominjući kako se susreo danas s predstavnicima HSU kako bi ih izvjestio o posljednjim razgovorima MMF-a s Vladom.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan izjavio je kako su predstavnicima MMF-a ukazali na neodrživu situaciju u kojoj su umirovljenici, s obzirom da prosječna mirovina iznosi 241 euro, a da oko 650 tisuća umirovljenika prima 214 eura, što je na granici siromaštva.

Vamvakidis je kazao kako se MMF slaže s ciljevima gospodarske politike koju je hrvatska Vlada donijela za iduću godinu, pri čemu će, ocijenio je, najteži dio predstavljati provedba tih ciljeva. Dodao je i to da je proračun za 2005. podržala u Saboru i Hrvatska stranka umirovljenika.

Jordan je rekao kako HSU više neće pristati da se odluke o umirovljenicima donose bez njihova sudjelovanja.

"Spremni smo pregovarati o novoj formuli za usklađivanje mirovina uz uvjet da ubuduće mirovine ne zaostaju za rastom plaća", rekao je.

Jordan je rekao kako danas nije bilo razgovora o umirovljeničkom fondu, o čemu će konzultacije s MMF-om stranka obaviti kada bude gotov nacrt zakona o fondu.

Pročitajte više