SAUDIJCI NAVODNO ŽELE ODLAZAK AMERIKANACA

Saudijski čelnici odlučili su započeti pripreme za prekid vojne suradnje sa Sjedinjenim Državama, uvođenje demokratskih reformi i zauzdavanje konzervativnog svećenstva, tvrdi list New York Times u nedjelju.

List, koji se poziva na izjave utjecajnih članova saudijske kraljevske obitelji, piše da je takva odluka donesena u posljednjih mjesec dana ali još ništa nije objavljeno saudijskoj javnosti.

Prema New York Timesu, saudijski prijestolonasljednik Abdullah će od američkog predsjednika Georgea W. Busha zatražiti da povuće sve američke snage iz Saudijske Arabije čim bude završena akcija protiv Iraka.

Američka vojna nazočnost izaziva nezadovoljstvo mnogih Saudijaca, a posebice Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže al Qaede.

Istodobno bi se Saudijcima, barem muškarcima, omogućilo glasovanje za provincijske skupštine. Prema članovima saudijske kraljevske obitelji, postupno širenje demokracije omogućilo bi nakon šest godina i glasovanje za nacionalnu skupštinu.

Cilj oslobađanja od američke vojne nazočnosti i uvođenja demokratskih reformi bio bi eliminiranje vanjskih i unutarnjih pritisaka koji ugrožavaju opstanak kraljevske obitelji na vlasti.

Jedan od utjecajnih članova kraljevske obitelji rekao je New York Timesu ´cilj je osvojiti srca i duše većine ljudi´ u Saudijskoj Arabiji, te dodao ´to je pravi način borbe protiv terorizma i loših momaka´.

Pročitajte više