Savjet za privatizaciju INA-e: Postupak za izbor strateškog partnera

ČLANOVI Savjeta za privatizaciju INA-e na svom su današnjem, prvom radnom sastanku, pod predsjedanjem premijera Ivice Račana, prihvatili prijedlog postupka za izbor najboljeg strateškog partnera INA-e te se dogovorili o osnovnim načelima i koracima koje treba provesti u procesu privatizacije hrvatske naftne kompanije, izviješćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Dogovoreno je da će se tijekom procesa privatizacije pridržavati glavnih načela postupka kojim će se osigurati maksimalna transparentnost privatizacije, apsolutno jednaki uvjeti podnošenja ponuda za sva tri ponuditelja, najveći mogući stupanj zaštite radnih i socijalnih prava radnika INA-e kao i redovito izvještavanje javnosti o tijeku privatizacije.

Članovi su utvrdili da će se sa svakim ponuditeljem pojedinačno (austrijski OMV, mađarski MOL i ruski Rosneft) provesti detaljni pregovori o sadržaju transakcijskih isprava i postojećeg strateškog plana INA-e, s ciljem izrade transakcijskih isprava i definitivno usklađenog strateškog plana INA-e koje trebaju prihvatiti svi ponuditelji.

Članovi Savjeta su se usuglasili da svi ponuditelji nude svoju cijenu za dionice INA-e na osnovi identičnih transakcijskih isprava (ugovor o prodaji dionica, sporazum dioničara i ugovor o suradnji), koje su pripremili Vlada i njezini savjetnici, te na osnovi strateškog plana kojeg je izradila INA.

Dogovoreno je da će se konačne ponude javno otvarati u nazočnosti članova Vlade i njihovih savjetnika, predstavnika INA-e i sindikata INA-e, predstavnika ponuditelja te predstavnika medija.

Na sastanku Savjeta je odlučeno da će Vlada za najboljeg ponuditelja proglasiti onog koji je zadovoljio strateški plan razvoja INA-e i nudi najpovoljniju cijenu za dionice INA-e.

Sastanku je nazočio i Tomislav Dragičević, predsjednik Upravnog odbora INA-e.

Savjet za privatizaciju INA-e, osnovala je Vlada na prošlotjednoj sjednici, za predsjednika Savjeta imenovala je Ivicu Račana te za članove Slavka Linića, Gorana Granića, Matu Crkvenca, Željka Peceka, Radimira Čačića, Ljubu Jurčića i Božu Kovačevića.

(Hina) bn ds

Pročitajte više