Savjetnici upozorili kinesku vladu: "Sjeverna Koreja je tempirana bomba, mobilizirajte obranu"

Foto: Hina
 
KINA mora biti spremna za rat na korejskom poluotoku jer je rizik od sukoba veći nego ikada, upozorili su savjetnici kineske vlade u subotu.
 
Savjetnici su upozorili da Peking, nekadašnji ključni saveznik Sjeverne Koreje, gubi kontrolu nad situacijom: "Uvjeti na poluotoku sada predstavljaju najveći rizik od izbijanja rata u nekoliko desetljeća", izjavio je Shi Yinhong, profesor vanjske politike na sveučilištu Renmin i savjetnik kineske vlade.
 
"Sjeverna Koreja je tempirana bomba, možemo samo odgoditi njenu eksploziju"
 
Shi je rekao da se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un vrte u začaranom krugu prijetnji, a za Kinu je već prekasno da to spriječi. U najboljem slučaju, tvrdi Shi, Peking bi mogao samo odgoditi sukob:
 
"Sjeverna Koreja je tempirana bomba. Možemo samo odgoditi njenu eksploziju i nadati se da će doći vrijeme za uklanjanje detonatora", izjavio je Shi na konferenciji o sjevernokorejskoj krizi u Pekingu.
 
"Sjeveroistočna Kina bi trebala mobilizirati obranu za slučaj rata"
 
Umirovljeni kineski general Wang Hongguang također je na konferenciji upozorio da bi rat na korejskom poluotoku mogao izbiti svakog trena, dok god Južna Koreja i SAD izvode zajedničke vojne vježbe:
 
"Ovo je vrlo opasan period. Sjeveroistočna Kina bi trebala mobilizirati obranu za slučaj rata", upozorio je Wang.
 
Kineske novine Jilin Daily prošlog su tjedna objavile upute građanima uz granicu sa Sjevernom Korejom za ponašanje u slučaju nuklearnog napada. Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je na sastanku UN-a na razgovore sa Sjevernom Korejom uz uvjet da "prekine s prijetećim ponašanjem". Sjevernokorejski ambasador Ja Song-nam ignorirao je njegov poziv te izjavio da se "SAD boji nevjerojatne moći Sjeverne Koreje".
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sjevernu Koreju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sjeverna Koreja.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više