Savjetovanje uzgajivača goveda o prilagodbi uvjetima EU

PRVO savjetovanje uzgajivača goveda u Hrvatskoj, čija je glavna tema prilagodba govedarstva Hrvatske uvjetima Europske unije, počelo je danas u Bizovačkim toplicama, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Uz uzgajivače goveda na dvodnevnom skupu sudjelovat će brojni znastvenici i stručnjaci iz Hrvatske te iz Austrije i Slovenije

Održat će se 20-tak stručnih izlaganja, među kojima o prilagodbi hrvatskih zakona u stočarstvu uvjetima EU, o proizvodnji mlijeka u EU, te o prilagodbi proizvodnje goveđeg mesa uvjetima EU.

Održat će se i dva okrugla stola - "Provedba uzgojnih programa i uloga udruga uzgajivača u približavanju Europskoj uniji" te "Iskustva susjednih država u govedarstvu pri ulasku u Europsku uniju".

Svrha je skupa "pružiti potrebne informacije poljoprivrednicima, kako bi znali što ih čeka na zajedničkom europskom tržištu, i tome prilagodili svoju proizvodnju", rekao je Ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra (HSC) Krešimir Kuterovac.

Otvarajući Savjetovanje državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Dragan Kovačević kazao je kako je Vlada, svojim operativnim planom razvitka govedarske proizvodnje - u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo - stvorila ozbiljan poticajni okvir za razvoj govedarstva.

"Smatramo da bi taj program, u sklopu kojeg su predviđene i bespovratne subvencije Ministarstva poljoprivrede, trebao dovesti do izgradnje novih mliječnih farmi, jer držimo da je to najbolji način prilagodbe zahtjevima Europske unije", rekao je Kovačević.

Dodao je kako Hrvatskoj, zbog nemogućnosti zaštite gospodarstva administrativnim mjerama, preostaje jedino jačanje vlastite proizvodnje za budući izlazak na europsko tržište.

Pročitajte više