SCG: General policije Sreten Lukić otputovao u Haag

Haaški optuženik, policijski general Sreten Lukić u ponedjeljak je otputovao u Den Haag, priopćila je Vlada Srbije.

Optuženi Lukić je u Den Haag otputovao odmah nakon što je u ponedjeljak ujutro otpušten s liječenja iz Kliničkog centra u Beogradu.

U priopćenju Vlade Srbije navodi se da će Vlada Srbije pružiti sva potrebna jamstva da se Lukić pusti na slobodu do početka suđenja, a također, posredstvom Ministarstva zdravstva i Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom pružit će svu potrebnu medicinsku pomoć optuženom generalu, koji je u Den Haag otputovao nakon intervencije na srčanoj krvnoj žili.

Od četvorice generala optuženih za zločine na Kosovu 1999. godine, Lukić je prvi u Okružnom sudu u Beogradu podigao haašku optužnicu, ali je njegov odlazak u Den Haag odlagan zbog operacije na srcu, te kasnijih zdravstvenih problema.

Kako navodi Vlada Srbije u priopćenju, Haaški sud je pismeno izvijestio predsjednika Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasima Ljajića da u pritvoru u Scheveningenu postoje svi potrebni uvjeti za adekvatno liječenje i redovan medicinski nadzor zdravstvenog stanja optuženog Lukića.

Od četvorice optuženih generala, ranije se dobrovoljno predao Haaškom sudu general Vladimir Lazarević. Za optuženog generala Nebojšu Pavkovića MUP Srbije, koji ga prošloga tjedna nije našao na njegovoj beogradskoj adresi, ne zna gdje se nalazi, dok je četvrti optuženi, general policije Vlastimir Đorđević zemlju napustio ubrzo nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, te se navodno nalazi u Rusiji.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više