SCG: Podignuta optužnica protiv kosovskog Albanca.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca Antona Lekaja za ratni zločin 1999. na Kosovu, objavili su u utorak beogradski elektronski mediji.

U izvješću o tome se kaže da su "prema navodima Tužiteljstva, zločin počinili pripadnici oružane skupine "Cipat", u zoni odgovornosti tadašnjeg zapovjednika zone a današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja.

Lekaj je optužen za zločin počinjen 12. lipnja 1999. godine na Kosovu, odnosno za napad na romsku svadbu u općtini Đakovica i ubojstvu četiri osobe, silovanje i zlostavljanje svatova.

Suđenje Lekaju bit će prvi proces koji će se voditi protiv jednog Albanca u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine u Beogradu, potvrdio je za beogradski radio B92 glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Lekaj je krajem kolovoza uhićen u Crnoj Gori na osnovi tjeralice Okružnog suda u Peći i sproveden u zatvor Okružnog suda u Beogradu. Sredinom rujna prošle godine B 92 je objavio informaciju da Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije vodi istragu protivu Haradinaja, zbog silovanja, ubojstva i mučenja civila. Istraga se vodila i za Antona Lekaja, kao i još petoricu kosovskih Albanaca i više nepoznatih lica, javio je taj beogradski radio.

(Hina) xtman ybr

Pročitajte više