Schefer u Sarajevu: NATO neće napustiti BiH

NATO neće napustiti Bosnu i Hercegovinu a mogući prijenos zapovjednih ovlasti nad stabilizacijskim snagama u toj zemlji (SFOR) na Europsku uniju bit će obavljen krajnje pozorno i neće dovesti u pitanje dostignutu razinu sigurnosti, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Na konferenciji za novinstvo održanoj tijekom jednodnevnog službenog posjeta BiH de Hoop Scheffer je kazao kako tu zemlju nije slučajno odabrao kao odredište svog prvog putovanja u inozemstvo u ulozi glavnog tajnika NATO-a što ju je preuzeo prije nepuna dva tjedna.

On je ocijenio kako je poratna BiH najbolji dokaz da su obnova i pomirenje mogući.

"NATO sigurno neće zaboraviti BiH niti će iz nje pobjeći no nadam se da ćemo uskoro ući u novu fazu naših odnosa s ovom zemljom koju će predstavljati njeno priključenje programu Partnerstvo za mir", kazao je De Hoop Scheffer.

Hoće li taj cilj biti i dostignut najviše ovisi o političarima u BiH jer oni moraju dokazati kako su pripravni provesti potrebne reforme te istodobno surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), istaknuo je glavni tajnik NATO-a.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown podsjetio je ovom prigodom kako su vlastima BiH postavljeni vrlo jasni rokovi.

One tako do 15. veljače moraju uspostaviti državno ministarstvo obrane i imenovati ministra, moraju pojačati napore usmjerene na privođenje ratnih zločinaca te donijeti zakonska rješenja o uspostavi državne obavještajne službe koja je, po Ashdownovim rječima, nužna ukoliko se BiH želi učinkovito boriti protiv rastuće terorističke opasnosti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome je li BiH dana uporište za teroriste, Jaap de Hoop Scheffer je kazao kako NATO nema takvih informacija.

"Kada bi ih imali odmah bismo reagirali", kazao je De Hoop Scheffer demantirajući tako učestale medijske tvrdnje da se u BiH skrivaju ili obučavaju teroristi koji se onda upućuju u krizna područja poput Iraka ili Afganistana.

Glavni tajnik NATO-a potvrdio je kako će pripadnici SFOR-a nastaviti tragati za osumnjičenima za ratne zločine - posebice za Radovanom Karadžićem čije je uhićenje "bitan preduvjet" za primanje BiH u "Partnerstvo za mir" - te da u tome ništa neće promijeniti ni predaja zapovjednih ovlasti na EU.

Konačna odluka o tome još nije donesena no De Hoop Scheffer drži kako je veoma vjerojatno da će se to dogoditi do kraja godine.

On je istodobno istaknuo kako će NATO pronaći način da nastavi biti prisutan u BiH.

(Hina) rm sd

Pročitajte više