SCHROEDER SUMNJA U STABILIZACIJU IRAKA

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u četvrtak je u razgovoru s novinarima na margini summita skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u Sea Islandu, izrazio sumnju u izglede za stabilizaciju Iraka, čak i nakon usvajanja posljednje rezolucije Vijeća sigurnosti UNa. L

"Rezolucija je politički temelj, pokušaj da se poboljšaju mogućnosti stabilizacije zemlje", istaknuo je njemački kancelar. "Što se tiče toga može li se znati hoće li taj pokušaj biti uspješan, to je otvoreno pitanje. Nisam optimist", dodao je.

Schroeder se u četvrtak suprotstavio francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu kazavši da Berlin neće blokirati veću ulogu NATO-a u Iraku, što traže SAD.

Schroeder je ove godine iskoristio summit G8 kako bi obnovio veze s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

"Nećemo to blokirati", rekao je Schroeder novinarima odgovarajući na pitanje hoće li prihvatiti francusko "ne" za opsežniju NATO-ovu misiju u Iraku.

Njemački je kancelar kazao kako se čini da se neće postavljati pitanje o tome hoće li NATO preuzeti kontrolu u Iraku nego samo da će sudjelovati u obuci iračkih snaga sigurnosti i u drugim zadacima.

NATO je trenutačno ograničen na pružanje logističke potpore poljskom sektoru u Iraku. Petnaest od 26 članica NATO -a ima svoje postrojbe u Iraku.

Schroeder je istaknuo kako Njemačka neće slati svoje vojnike u Irak.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više