SCHUESSEL OTVORIO RAZGOVORE PREDSTAVNIKA PRIŠTINE I BEOGRADA

Prve službene razgovore predstavnika Prištine i Beograda otvorio je danas u Beču austrijski kancelar Wolfgang Schuessel uz napomenu da se razgovori održavaju u kongresnoj dvorani u kojoj je 1815. godine održan i Bečki kongres o novom ustrojstvu Europe.

Schuessel je izrazio nadu da će jednoga dana biti moguće da strane u pregovorima izraze riječi pomirenja, usporedivši to, kako je rekao, sa "sjajnim riječima razmijenjenim između hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića i srpskog predsjednika Svetozara Marovića".

Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović ipak nije došao u Beč, iako je njegov posjet bio najavljivan, pa srbijansko izaslanstvo vodi premijer Srbije Zoran Živković.

Današnjem susretu nazočni su i neki od najviših predstavnika međunarodne zajednice; glavni tajnik NATO-a George Robertson, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, povjerenik EU-a za vanjske poslove Chris Patten i predsjedavajući OESS-a, nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer.

Inače, početak srpsko-albanskog dijaloga u Beču ocjenjuje se povijesnim, ali nitko ne očekuje velike povijesne rezultate. Iako srpsko-albanski susret ima prvenstveno simbolični karakter, ocjenjuju politički promatrači, Austrija njegovim održavanjem dobiva važne diplomatske bodove, bez obzira bio on uspješan ili ne. Zemlju domaćina na skupu, uz Schuessela, predstavlja i ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner

(Hina) spđ sb

Pročitajte više