Schwimmer: Europska tvrđava je prevladani koncept

SHVAĆANJE EU kao "europske tvrđave" prevladan je koncept i Europa će zbog starenja stanovništva morati voditi brižljivu i planiranu imigracijsku politiku, a novih se migracija ne treba bojati, ocijenio je u razgovoru za "Delo" od četvrtka glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer koji konkurira za drugi mandat na tom mjestu.

"I Slovenija će se susretati s novim migracijskim tokovima koje EU ne može rješavati kao europska utvrda, nego planskim i brižljivim planiranjem, a ne zatvaranjem schengenskih granica. No, migracije su jedan od manjih problema današnje Europe, a veći su terorizam, organizirani kriminal i korupcija, a to treba rješavati na paneuropskoj razini", rekao je Schwimmer prilikom posjeta Ljubljani.

Schwimmer je izrazio nadu da u sadašnjoj euforiji oko proširenja EU neće doći do zatvaranja i zaboravljanja na Vijeće Europe, te da će ta organizacija biti još potrebnija.

"Vijeće Europe bit će nakon proširenja možda još potrebnije. Recimo, Slovenija graniči s Hrvatskom i posredno s ostalim državama nastalim iz bivše Jugoslavije. Sve su one članice Vijeća Europe. Neke od njih sigurno će postati i članice EU. Jedne prije, druge kasnije. Potrebna nam je dakle europska suradnja, polazište za politički dijalog, europski forum za sređivanje problema koji se ne mogu urediti samo u okviru EU-a", rekao je Schwimmer, dodajući da će Slovenija nakon ulaska u EU biti još više povezana sa svojim susjedstvom.

Pročitajte više