SDP: Ako je Marić imao veze s muljanjima u Agrokoru, mora otići iz Vlade

Foto: FAH, Index

AGROKOR je danas bio jedna od središnjih tema na sjednici Predsjedništva SDP-a, koja je upravo završila. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je sve državne institucije, prvenstveno DORH i HANFA-u, da istraže navode o tome da dugovi Agrokora nisu bili u cijelosti prikazivani.

Bernardić je poručio i kako Agrokorov dug ne smije postati dug hrvatskih građana i nestabilnost Hrvatske.

"Ako Vlada razmišlja o donošenju takvog zakona (kojim bi pomogla Agrokoru) treba dobiti suglasnost Europske komisije", poručio je.

Hajdaš Dončić: Ne smije se zakonski pogodovati jednom poduzeću

Bivši SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić također se oglasio o toj temi.

Agrokorov dug prema bankama i dobavljačima je isti - oko 16 milijardi kuna - i naša jasna poruka je da Vlada RH ne smije donositi zakon koji ide isključivo u korist jednog poduzeća. To je u suprotnosti s europskim pravom, što u konačnici može skupo koštati građane RH. To je iznos od oko 6-7 milijardi kuna koliko mogu biti odštete bude li država na taj način, što je nepoznato u europskoj praksi - preuzela upravljanje Agrokorom, upozorio je Hajdaš Dončić.

To može biti kratkoročno, što povezujem s lokalnim izborima i smirivanjem situacije, ali ne srednjoročno i dugoročno, jer nam se to može "obiti svima o glavu". Hrvatski porezni obveznici i proračun umjesto da ulažu u obrazovanje, što je SDP-ova proklamirana politika, ili u zdravstvo i zdravlje, u budućnosti mogli bi zbog tužbi  banaka i fondova za koje je mjerodavno nizozemsko pravo plaćati penale zbog takvog odnosa vjerovnicima Agrokora. To je nedopustivo i suprotno interesima RH, poručio Hajdaš Dončić.

O odgovornosti Zdravka Marića

Usto, rekao je i da ako institucije dokažu da je ministar financija Zdravko Marić imao veze s potencijalnim optužbama o krivo prikazanim bilancama, da takav čovjek ne može sjediti u Vladi.

No, u ovom trenutku SDP još nije službeno zatražio Marićev opoziv.

Podsjetimo, agencija Moody's danas je ponovno srušila rejting kompanije Ivice Todorića.

> Moodys opet srušio rejting Agrokora: "Kompanija više ne može izdržati ovu razinu duga"

Pročitajte više