SDP demonstrativno izašao iz sabornice i traži od Vlade da objasni Rehnove izjave

UZALUD je Ivan Jarnjak za SDP-ovcima vikao sa mjesta predsjedavajućeg: "Pa raspravlja se o Crvenom križu, nemojte otići!". Lijeva strana sabornice ostala je prazna, a SDP još uvijek ne zna kada će se onamo vratiti, jer ne vjeruju da će Vlada sljedeći tjedan doći pred parlament i izvijestiti ga o ZERP-u i pregovorima sa Europskom Unijom. Traže da to bude sutra, a kap koja je prelila čašu strpljenja su današnje izjave visokog povjerenika EU za proširenje.

"Zašto bi im vjerovali da će se sljedeći tjedan raspravljati o EU i ZERP-u", kazala nam je Željka Antunović, ulazeći u prostorije kluba nakon demonstrativnog napuštanja saborskih klupa. Milanka Opačić je rekla kako će ujutro odlučiti hoće li bojkotirati sjednice sve do dana kada će se raspravljati o Vladinom izvješću, jer, Sabor je ipak, kaže, govornica na kojoj mogu reći što misle.

Sve je počelo nakon pauze. SDP-ovci su odmah na početku zatražili stanku za konzultacije u klubu, nakon koje je govornicu zauzeo Tonino Picula.

"Ako izjava gospodina Ollija Rehna nije dovoljna da Vlada donese izvješće Saboru, možda će biti nešto značiti premijerova 'Morali bi se složiti da bi moglo doći i do blokade pregovora'", citirao je Picula Ivu Sanadera. Podsjetio je da je Vladin izvještaj uvršten na dnevni red 27. veljače, no da ga druge točke koje se stalno uvrštavaju na red sjednice "guraju" i odgađaju.

Lesar: Ako nas pripremaju za odustajanje od ZERP-a, možemo odgađati do Božića

Pobunjenim SDP-ovcima pridružio se i IDS, čiji je Damir Kajin rekao da se o izvještaju Vlade o ZERP-u i EU treba raspravljati kao i o priznanju Kosova.  Kazao je da Hrvatska ZERP ne može provoditi, nadzirati i konzumirati, a najbolji je dokaz tome "pakleni turski brod koji se zapalio nedaleko od Rovinja". Zamolio je Vladu da zbog razmirica sa susjedima ne čini zlo Istri i čitavoj Hrvatskoj.

Dragutin Lesar iz HNS-a podržao je SDP-ovce i kazao "Čini mi se da će netko s ove govornice uskoro morati objašnjavati zašto Hrvatska neće moći primjenjivati odluku o ZERP-u", a s time je povezao i svoje mišljenje o tome koliko je hitan izlazak Vlade pred Sabor.

"Ako su ove dvije izjave priprema da će se Hrvatska morati odreći ZERP-a, onda možemo odgađati do Božića. Ali ako one znače ozbiljne probleme, onda je nužno da se o tome raspravi što prije", kazao je Lesar.

"Rehnov posjet nije za Hrvatsku promijenio baš ništa"

A onda je u obranu Vlade stao predsjednik kluba HDZ-a, Andrija Hebrang i ustvrdio kako današnji posjet Ollija Rehna za Hrvatsku po pitanju napretka pregovora i ZERP-a nije promijenio "baš ništa". 

"On je rekao da se veseli što Hrvatska može završiti pregovore 2009., i da joj tri stvari stoje na tom putu, a to je ZERP, reforma pravosuđa i korupcija i tako dalje", tumači Hebrang, dodajući da Vlada putem svakodnevnih kontakata i konzultacija ZERP pokušava riješiti sa susjedima.

"Ako se pred nas stavi alternativa 'ili - ili' onda će o njoj raspravljati ovaj visoki dom", tvrdi predsjednik kluba HDZ-a, podsjećajući da je rasprava o izvješću Vlade zakazana za idući tjedan. Poručio je oporbi da pusti Vladu da u miru radi svoj posao.

"Vlada ne treba mijenjati dinamiku svoga rada. Ako imamo zacrtanu svoju strategiju ne trebamo ju mijenjati zbog jedne izjave", kazao je Hebrang. On smatra da se Rehnove izjave trebaju shvatiti kao podstrek da i dalje spremno idemo u EU.

SDP propustio raspravu o javnoj nabavi

Ovakav govor nije zadovoljio SDP-ovce, koji su se tada već počeli ustajati iz klupa. HNS i IDS ih nije pratio, jer je nakon rasprave o tome da se ova godina proglasi godinom Crvenog križa, uslijedila rasprava o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2006. godinu.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više