SDP optužio Vladu za fingiranje reforme pravosuđa

SDP je danas optužio Vladu da su izmjene Zakona o području i središtima sudova i prekršajnih sudova, zapravo samo "promjena tabli na vratima" i da se radi o formalnim a ne suštinskim izmjenama u organizaciji sudova.

"Ovo je tipičan primjer zakona kojim se samo formalno reorganiziraju sudovi. Svi ostaju na svojim mjestima, samo se naziv mijenja iz 'prekršajni sud' u 'općinski sud, prekršajni odjel', čime se očigledno fingira reforma pravosuđa", rekao je SDP-ovac Ivo Josipović.

Upozorili su da prividna reforma poput ove, narušava međunarodnu poziciju Hrvatske i vjerodostojnost vlade pred međunarodnom zajednicom, jer upravo Europska unija smatra pravosuđe jednim od najvećih problema Hrvatske, te da ne osigurava građanima učinkovitu zakonsku zaštitu.

"Promjene nisu niti pilot projekt za reformu pravosuđa, niti su napravljene prema postojećem stanju. Reforma ne može biti napravljena samo spajanjem sudova, ona mora biti sveobuhvatna", rekao je Josipović, te upozorio da je uloga sudaca u ovoj reformi potpuno zanemarena. Bit reforme, nasatavlja on, je čovjek, a ne zgrada.

"Svi suci nisu priključeni na internet, ne primaju Narodne novine, nemaju stručnu literaturu, ne funkcionira sustav edukacije sudaca", nabrojao je Josipović, a kao poseban problem pravosuđa u Hrvatskoj izdvojio što još uvijek ne postoji Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi građanima išao u prilog.

Također su napomenuli da se u izmjenama dvaju Zakona ne spominje potreba za izdvajanjem pojedinih sudova, poput specijaliziranih sudova za radne sporove.

A.B.

Pročitajte više