SDP: Hrvatska je jedna od rijetkih u EU gdje se obrana od tuče gotovo ne provodi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VLADA je odustala od provođenja sustava obrane od tuče zbog čega poljoprivrednici ostaju nezaštićeni, a njihovi usjevi trpe velike štete, ustvrdio je SDP nakon što je snažna tuča jučer pogodila područje pet županija na sjeveru Hrvatske. SDP tvrdi da su tuče i slične elementarne nepogode posljedica klimatskih promjena te da ih možemo očekivati i u budućnosti. Međutim, poljoprivrednicima nije osigurana zaštita od takvih nepogoda, dodaju iz stranke.

''Što se obrane od tuče tiče, Hrvatska je jedna od rijetkih država EU u kojoj se obrana od tuče gotovo ne provodi. Sve je počelo dogovorom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske zajednice županija i Državnog hidrometeorološkog zavoda kojim će se sustav obrane od tuče u potpunosti ukinuti'', ističe SDP u priopćenju.

SDP dodaje da je vlada do kraja ožujka prošle godine namjeravala donijeti zakon o prestanku važenja zakona o sustavu obrane od tuče. Zbog toga nije provedena javna nabava za kupnju otopine meteorološkog reagensa za prizemne generatore te su povučene protugradne rakete.

Pozvali da se što prije krene s izradom nacionalnog programa obrane od tuče

Iako novi zakon nije donesen, SDP tvrdi da se ništa ne radi ni po važećem zakonu. S Iblerovog trga pozivaju da se što prije krene s izradom nacionalnog programa obrane od tuče kojim bi se predložilo uvođenje novog sustava.

''Zna li ministrica poljoprivrede, a i druge odgovorne osobe u Ministarstvu, da se protugradne mreže ne mogu postavljati na baš svim kulturama, kao i to da osiguravajuće kuće neće osigurati proizvodnju koja je prema njihovoj procjeni prerizična?'' pitaju iz SDP-a.

Oporbena stranka time je odgovorila Ministarstvu poljoprivrede koje je poljoprivrednim proizvođačima predložilo da svoje usjeve zaštite protugradnim mrežama koje mogu nabaviti sredstvima iz EU fondova.

Pročitajte više