SDP predlaže osnivanje Fonda za uzdržavanje djece čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju

KLUB zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru najavio je danas da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o državnom fondu za uzdržavanje djece čiji roditelji odbijaju plaćati alimentaciju.

Po riječima SDP-ove zastupnice Milanke Opačić, riječ je o oko 150 tisuća djece, čiji uglavnom očevi, unatoč pravomoćnim sudskim i odlukama centara za socijalnu skrb ne plaćaju njihovo uzdržavanje.

Za osnivanje Fonda država bi, po procjenama Kluba trebala osigurati početna sredstva od 100 milijuna kuna, koja bi se naknadno, kroz sudske postupke, naplaćivala od nemarnih roditelja.

Naknade samohranim roditeljima iz fonda bi se isplaćivale nakon tromjesečnog neplaćanja alimentacije.

Opačić je, na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru, upozorila na pojavu "feminizacije siromaštva", naglašavajući da statistike pokazuju da čak 66 posto samohranih majki živi u siromaštvu, te da alimentaciju ne plaća čak 85 posto roditelja čija je to obveza.

U SDP-u procjenjuju da bi osnivanje Fonda za uzdržavanje iz granica siromaštva "izvuklo" 30-ak posto uzdržavane djece.

Gordana Sobol osudila je izjavu premijera Ive Sanadera, koji je, krajem prošloga tjedna, govoreći o pronatalitetnoj politici žene pozvao da "ostanu doma i rađaju djecu".

"Pronalatitetna se politika ne može graditi apelima, nego na uvažavanju ravnopravnosti muškaraca i žena i njihovoj jednakoj odgovornosti u odgoju djece", kazala je Sobol, dodajući da se "privilegij povratka na posao majki koje to žele ne može ograničiti na poduzetnice i ministrice".

Željka Antunović za dosadašnju je vladinu politiku kazala kako je "na razini gesta i srcedrapateljskih poruka bez sadržaja".

Pročitajte više