SDP predlaže porez na visoke bankarske kamate

"UVOĐENJEM posebnog poreza na povećane kamate koji bi plaćale banke te bi institucije bile demotivirane da čak i po cijenu ugrožavanja egzistencije prezaduženih građana ostvare značajne profite", samo je jedna od antirecesijskih mjera iz paketa kojeg su danas u Saboru prezentirali zastupnici SDP-a.

Hrvati plaćaju 50 posto veće kamate

Naime, prema prijedlogu SDP-a 11. antirecesijska mjera bila bi uvođenje Zakona o posebnom porezu na kamate. Na taj bi način Vlada mogla pomoći građanima kojima najave banaka o povećanju kamata na kredite izazivaju noćne more kao i strah od obiteljskog bankrota.

Najjača oporbena stranka zalaže se da se njihov prijedlog poreza uvede još 1. svibnja kako bi se što prije zaustavio negativan trend prema kojem građani u Hrvatskoj plaćaju i 50 posto više kamate nego građani koji žive u EU. U zemljama Europske unije, objasnili su SDP-voci kamate na stambene kredite ne prelaze pet posto.

Do sedam posto bez poreza

"Banke koje drže kamate na stambene kredite do sedam posto bile pošteđene posebnog poreza, dok bi one koje imaju više kamate plaćale 40 posto na tako zarađen novac", objasnili su SDP-ovci pojašnjavajući kako bi ostale pošteđene banke za ostale kredite koje bi  kamate držale do devet posto.

"One s kamatama od devet do 11 posto plaćale bi 20 posto na razliku, na kamate od 11 do 13 posto plaćale bi 40 posto na razliku dok bi na kamate iznad 13 posto plaćale čak 80 posto na razliku", predložili su iz SDP-ovci.

M.M.
Foto: Davor Pongračić(Cropix)

Pročitajte više