SDP traži da se ispita pozadina Inina plinskog poslovanja s mađarskim MOL-om

TKO STOJI iza izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima koji se odnose na društvo Ina, ali i Glavnog ugovora o plinskom poslovanju sa strateškim partnerom MOL-om, tko je u ime Hrvatske pregovarao o dodacima na te ugovore i tko je bio u sastavu povjerenstva koje je hrvatska Vlada imenovala za taj posao, zanima saborske zastupnike SDP-a Gordana Marasa, Željka Jovanovića i Borisa Šprema.

Njih su trojica na danas održanoj konferenciji za novinare u sjedištu stranke upozorila da cjelokupan postupak oko ugovaranja dodataka na ugovore nije proveden na dovoljno transparentan način te da hrvatska javnost ima pravo doznati istinu i sve pojedinosti vezane uz te dokumente.

Sa 47 posto udjela u Ini MOL ima 100 posto upravljačkih prava

Maras je podsjetio da je Ina jedna od najvažnijih hrvatskih kompanija čiji potezi itekako utječu na standard građana, a najnovije poskupljenje plina direktan je udar na taj standard. Zbog svega toga hrvatski građani imaju pravo doznati čiji se interesi kriju iza dogovaranja tih aneksa ugovora i kako je moguće da MOL, sa samo dva posto više udjela u vlasništvu od udjela koji ima hrvatska Vlada, posjeduje 100 posto upravljačkih prava u Ini, te zbog čega je glas predsjednika Uprave, kojeg postavlja upravo MOL, odlučujući u donošenju svih odluka.

Trojica SDP-ovaca stoga su od Vlade zatražila da odmah formira istražno povjerenstvo koje bi imalo zadatak istražiti sve pojedinosti vezane uz spomenute ugovore, a ukoliko Vlada na to ne pristane, bit će jasno, smatra Maras, kako se od javnosti skrivaju činjenice vezane uz cjelokupni postupak prodaje Ine.

Željko Jovanović pak tvrdi da su "neodgovornost, netransparentnost i neznanje tri riječi koje najbolje opisuju sve što se događalo u postupku razvoja posebnog odnosa između Ine i MOL-a" te da najviše razočarava ponašanje hrvatskih članova nadzornog odbora koji uopće nisu inzistirali na ispunjavanju obveza iz prvog ugovora, prema kojem je MOL bio dužan investirati u modernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku, kao i eksploataciju bušotina nafte i plina.

"Tamo gdje postoje neodgovornost, neznanje i netransparentnost, postoji i korupcija"

Umjesto toga, tvrdi Jovanović, MOL se okrenuo uvozu te je posve zapustio modernizaciju rafinerija. "Očekujemo da ovo istražno povjerenstvo da odgovore koji će hrvatskoj javnosti objasniti zašto se posao Ine i MOL-a odvijao na ovaj način. Također, želimo saznati gdje je nestalo povjerenstvo koje je bilo imenovano za provedbu procesa privatizacije", dodao je Jovanović.

Sva trojica su podsjetila kako je opravdano sumnjati da "tamo gdje postoje neodgovornost, neznanje i netransparentnost, sigurno postoji i korupcija", zbog čega je opravdano od Vlade zatražiti da "otkrije karte" i javnosti pokaže sve pojedinosti privatizacijskg procesa Ine.

Pročitajte više