SDP-u je u 2010. godini najviše novca donirao - Robert Ježić!

DIOKI organska petrokemija, jedna od tvrtki pritvorenog HDZ-ovca Roberta Ježića, najveći je donator SDP-a u prošloj godini, stoji u izvješću kojega su socijaldemokrati danas objavili na svojim internetskim stranicama! Ježić je SDP-u donirao 100 tisuća kuna, a stranka je isti iznos dobila i od tvrtke Istra cement nekretnine, ali je javnosti daleko zanimljive da je top-donator jedan HDZ-ovac iz ogranka Remetinec, pritom i bliski prijatelj Ive Sanadera.

Ovo nije prvi put da Ježićeva tvrtka financira HDZ-ovu političku konkurenciju: ista tvrtka, Dioki organska petrokemija, donirala je 200 tisuća kuna Ivi Josipoviću u predsjedničkoj kampanji što je također bila rekordna donacija. Predsjednik se pomalo nespretno ogradio od Ježića tek tri dana nakon što je ovaj uhićen, izjavom da u vrijeme donacije nije bilo nikakvih sumnji protiv vlasnika Diokija i Novog lista.

"Savjest mi je mirna. Kad je posrijedi vraćanje novca, mislim da treba vrijediti jednako pravilo za sve. Ako postoji uzročna veza između eventualnih kriminalnih radnji i njegove donacije, vratit ću novac", rekao je tada predsjednik. 

"To za stranku nije nezgodna informacija"

Isto se moglo čuti i iz SDP-ovih redova. Nakon što nekoliko isturenih stranačkih članova nije htjelo komentirati slučaj, pravdajući se "neodgodivim obvezama u Saboru", oglasio se SDP-ov poslovni direktor Dinko Suton.

"Točno je da nas je Ježić donirao, ali ne radi se o nekakvoj nezgodnoj informaciji za stranku. Tada nije bio ni uhićen ni osumnjičen, ako ga se poveže s kriminalnim radnjama, mi vraćamo novac", rekao je Suton, gotovo u zarez isto što i Josipović.


Ježić je očito igrao na taktiku "da sva jaja ne drži u istoj košari", no ni to ga, vidi se, nije spasilo od kaznenog progona. Iz pritvora bi mogao izaći za nekoliko dana, a sumnjiči ga se da je povlaštenom kupovinom struje oštetio HEP za 6, 3 milijuna kuna.

SDP godinu završio s više od 10 milijuna u plusu

SDP je u današnjem financijskom izvješću objavio i da im je prošle godine išlo bolje nego ikad. Završili su je s dobiti od gotovo deset i pol milijuna kuna. Kako im je to uspjelo?

"Stegli smo remen, reducirali troškove struje, vode i najma stranačkih prostorija. Od ovogodišnjeg viška platit ćemo ranije dugove", zaključio je Suton.

Jesu li počeli koristiti voštanice umjesto žarulja ili u stranačkim prostorijama manje peru ruke, nismo uspjeli doznati.

Pročitajte više