SDSS odlazi iz Vlade ako Sanader prizna Kosovo?

SABORSKI zastupnik Milorad Pupovac kazao je za banjalučku Alternativnu televiziju da će njegova stranka preispitati svoje sudjelovanje u vlasti, ako Vlada prizna neovisnost Kosova. Pupovac smatra da ako odluka Vlade dovede stranku SDSS u "delikatan položaj", postoji rizik da preispitaju odluku o tome hoće li sudjelovati u takvoj Vladi, prenose Novi mediji HRT-a.

Milorada Pupovca, čiju izjavu možete pogledati na Video Indexu, zatražili smo za komentar toga što je rekao.

"Stav SDSS-a je prilično poznat, a to je da je prioritet hrvatske politike u regiji u ovom trenutku očuvanje dostignutog stupnja hrvatsko-srpskih odnosa i pomoć u stabiliziranju drugih pitanja", rekao nam je Pupovac.

"Nema nikakve sumnje da ukoliko bi preuranjena odluka o statusu Kosova doprinijela pogoršanju hrvatsko-srpskih odnosa, da bi to bila vrlo nezavidna situacija za SDSS te stoga očekujemo od Vlade da ima razumijevanja za tu činjenicu i da zajedno s nama vodi politiku koja ne bi poremetila te odnose", pojašnjava Pupovac.

"Hrvatska ne smije postati dijelom stranačke kampanje u Srbiji"

Na pitanje da pojasni razliku između datuma priznavanja Kosova, odnosno razliku između priznanja Kosova idući tjedan ili primjerice za tri mjeseca, Pupovac odgovara: "Najavljeni su izbori u Srbiji. Pitanje Kosova je ozbiljno regionalno i međunarodno pitanje s dramatičnim političkim sekvencama po unutrašnje odnose u Srbiji, ali isto tako i u Bosni. I to je dodatan razlog da Hrvatska svojim potezima i sama ne postane dio političke stranačke kampanje u Srbiji. Hrvatska treba, po našem mišljenju, izbjeći da postane predmetom te kampanje i indirektno se uključiti  u kampanju ukoliko bi se kao prva zemlja susjed odlučila za priznanje Kosova".

Što bi priznanje Kosova konkretno značilo za hrvatsko-srpske odnose i Srbe u Hrvatskoj, bilo je iduće pitanje. "Srbi u Hrvatskoj bi se doista našli u vrlo, vrlo nepovoljnom položaju, kao i  proces povratka Srba, jer se ni proces povratka Srba i unapređenje položaja Srba ne može odvijati u nategnutim hrvatsko-srpskim odnosima nego samo u onima koji se poboljšavaju", odgovorio je Pupovac dodajući kako Hrvatska i Srbija imaju različite političke pozicije te pojašnjavajući kako SDSS samo govori o osjetljivosti momenta i o tome da se odnosi u regiji dodatno ne destabiliziraju.

"Treba pokazati da je Hrvatskoj stalo i do interesa Albanaca i do interesa Srba"

"Naravno da Hrvatska treba zadržati svoju politiku i samostalno odlučivati o priznanju Kosova, ali ne samo u pogledu Beograda nego i u pogledu svih drugih, jer je njezin položaj doista specifičan", govori Pupovac.

"Hrvatska treba voditi aktivnu politiku i prema Prištini i prema Beogradu. Ona ne smije biti u situaciji dileme, priznati ili ne, nego treba provesti aktivnu politiku i aktivnu komunikaciju prema Prištini i prema Beogradu s jasnim ciljem da pokaže kako joj je stalo i do interesa Albanaca i do interesa Srba, te da želi biti aktivan faktor u sređivanju odnosa u regiji na takav način", zaključio je Pupovac dodavši "ako toga bude onda će ova dilema biti mnogo lakša".

A.H.
Foto: Index, Video: Alternativna televizija Banja luka

Pročitajte više