SEDAM HRVATSKIH TVRTKI RADIT ĆE PROJEKT KORIDORA Vc KROZ BiH

Konzorcij kojega čini sedam tvrtki iz Hrvatske i dvanaest iz Bosne i Hercegovine dobio je posao izrade planskostudijske dokumentacije koja će poslužiti kao osnova gradnje autoceste na bosanskohercgovačkom dijelu europskog koridora V c, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu ministar komunikacija i transporta BiH Branko Dokić.

Desetočlano povjerenstvo ocijenilo je šest ponuda za izradu projektne dokumentacije dijela auto-ceste Budimpešta-Ploče koja bi kroz BiH trebala prolaziti u dužini od 330 kilometara i zaključilo kako su najkvalitetnije one što su ih dale devetnaest udruženih tvrtki iz BiH i Hrvatske te dvije talijanske tvrtke.

Tvrtke iz Hrvatske okupljene su oko zagrebačkog Instituta građevinarstva (IGH) a tu su i Inženjersko projektni zavod (IPZ) iz Zagreba, Rijekaprojekt iz Rijeke, osječki Zavod za prostorno planiranje te zagrebački Oikon, Dalekovodi i Brodarski institut.

Tvrtke iz BiH okupljene u pak oko sarajevske IPSA-e.

Natječajem što ga je raspisalo Vijeće ministara BiH predviđena je izrada projektnih studija za šest cjelina buduće auto-ceste od kojih će hrvatsko-bosanski konzorcij raditi pet.

Riječ je o pravcima od Svilaja, gdje će auto-cesta iz Hrvatske ulaziti u BiH, pa do Sarajeva i od Mostara prema južnoj spojnici auto-ceste s Hrvatskom.

Projektnu dokumentaciju dionice Sarajevo-Mostar radit će pak tvrtke C. Lotti and Associati i Studi e Pianificazione del Territorio iz Rima.

Vrijednost posla izrade dokumentacije procijenjena je na oko 15 milijuna eura.

Ministar Dokić je kazao kako će ugovori s odabranim ponuđačima biti pripremljeni za potpisivanje u roku od dva do tri tjedna i nakon toga mogu početi radovi.

Za izradu predizvedbene studije bit će dan rok od osam mjeseci dok bi sva ostala dokumentacija trebala biti gotova u razdoblju od 15 mjeseci.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više