Šef Eurozone upozorava Nijemce da se igraju s vatrom: To je krivi pristup rješavanju grčke krize

ŠEF ministara financija zemalja Eurozone upozorio je kako grčka kriza ugrožava ekonomije još najmanje pet zemalja EU.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker kazao je kako se Njemačka "igra s vatrom" kada predlaže plan o uključivanju privatnih kreditora u rješavanje krize. On je za Suddeutsche Zeitung rekao kako bi to moglo poslati pogrešan signal agencijama za ocjenjivanje rejtinga jer bi na temelju toga mogle zaključiti da je Grčka propustila otplatiti rate svojih kredita.

Ukoliko Grčka ne bude mogla otplaćivati zajmove, cijena zaduživanja bi porasla i za druge zemlje Eurozone koje trenutno "posrću" te bi mogla i kod njih uzrokovati nemogućnost otplaćivanja. Juncker je kazao da bi, ukoliko se upravljanje krizom ne izvede na pravi način, "zaraza neplaćanja" zbog njihovih velikih opterećenosti dugovima mogla zahvatiti Portugal i Irsku, a zatim i Belgiju i Italiju, čak i prije Španjolske.

Junckero je opaske iznio dan prije nego što će se ministri financija Eurozone sastati u Luksemburgu. Očekuje se da će dati zeleno svietlo za oslobađanje novih 12 milijardi eura, koje će biti posuđene Grčkoj u okviru plana za "izvlačenje" pod pokroviteljstvom MMF-a i EU. Grčkoj je taj novac neophodan kako bi mogla otplaćivati zajmove sljedećih nekoliko mjeseci.

Ipak, posudba ovog novca uvjetovana je spremnošću grčke vlade da provede niz teških reformi koje su već izazvale mnogobrojne štrajkove i nemire na ulicama Atene.

Pročitajte više