KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šef požeškog stožera: Fascinantno je koliko su kontakata imali zaraženi povratnici

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

JUČER je u Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno čak 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je požeški kraj pretvorilo u novo žarište epidemije. 

Broj oboljelih u toj županiji naglo je počeo rasti nakon povratka dvije zaražene osobe iz Njemačke. Dvoje zaraženih povratnika virus je proširilo na svoju rodbinu i prijatelje.

Epidemiolog Ante Vitalija pronašao je brojne kontakte koje je napravio dvojac povratnika iz Njemačke pa je na testiranje uputio 87 osoba.

"Fascinantan je broj kontakata koje su pojedine osobe napravile od povratka iz Njemačke. Ta priča sad poprima malo veće brojke i sad nam je učiniti sve da pohvatamo kontakte i da spriječimo širenje zaraze", rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Vedran Neferović za Hrvatski radio.

Dodao je kako su se ljudi previše opustili.

"Trebali bi i sami pokazati malo više samokontrole, ako se vraćaju primjerice iz neke druge zemlje, onda bi prvih dana svakako trebali paziti da ipak ne ostvaruju previše kontakata s ljudima, jer se samo takvim ponašanjem može spriječiti nekontrolirano širenje zaraze", rekao je Neferović.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više