Šef UNMIK-a s dužnosnicima Srbije i Crne Gore

ŠEF CIVILNE misije UNa na Kosovu (UNMIK) Soren Jesen Petersen boravi od srijede navečer u Beogradu na razgovorima posvećenim problemima Srba na Kosovu, a u četvrtak prijepodne sastaje s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

Petersen je u srijedu navečer razgovarao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom o nastavku dijaloga o decentralizaciji Kosova, kojom bi se osigurala jamstva za opstanak, sigurnost i povratak Srba, doznaje se iz priopćenja srbijanske Vlade. Razgovoru je prisustvovao i Nebojša Čović, predsjednik Koordinacijskog centra za Kosovo.

Istodobno dok se nastavljaju razgovori u Beogradu, premijer Koštunica u četvrtak je otputovao u Bruxelles, gdje će se sastati s visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, s kojim će - kako je to ranije najavio - razgovarati i o problemu Srba na Kosovu, o čemu će se uskoro raspravljati i na sastanku državnog vrha Srbije i Crne Gore i državne zajednice.

Plan Vlade Srbije pretpostavlja autonomiju vlasti u onim općinama na Kosovu gdje Srbi imaju većinu, a pozivajući nedavno kosovske Srbe da izađu na kosovske parlamentarne izbore predsjednik Srbije Boris Tadić precizirao je da Beograd traži "uspostavu međunarodno priznatih lokalnih srpskih vlasti na prostoru gdje živi srpski narod - policiju, sudstvo, zdravstvo, prosvjetu i školstvo".

Odaziv kosovskih Srba na parlamentarne izbore 23. listopada bio je vrlo mali (tek 0,4 posto) te je Srbima pripalo deseta mjesta u parlamentu. No, izabrani zastupnici odlučili su da zasad neće ući u privremenu Skupštinu Kosova.

"Čekat ćemo 90 dana od konstituiranja privremene Vlade Kosova da međunarodna zajednica ispuni uvjete koje je postavio predsjednik Tadić, a onda ćemo, ovisno od razvoja događaja, vidjeti što ćemo dalje", izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka Goran Bogdanović, kandidat Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

Poziv predsjednika Tadića Srbima da izađu na kosovske izbore izazvao je protivljenje premijera Koštunice i mnogih drugih predstavnika vlasti, s obrazloženjem da nije ispunjen ni minimum sigurnosti za Srbe koji žive na Kosovu, kao ni osnovni preduvjeti za povratak izbjeglih Srba. Srpska radikalna stranka čak je u Skupštini Srbije podnijela inicijativu za opoziv predsjednika Tadića zbog njegovog poziva kosovskim Srbima, koja će biti razmotrena u redovnoj proceduri, na nekom od idućih parlamentarnih zasjedanja.

Šef UNMIK-a će, kako je najavljeno, po završetku svog posjeta Beogradu u četvrtak poslijepodne održati konferenciju za novinare.

Pročitajte više