NESTAŠICA LIJEKOVA

Šef veledrogerije: Zovu nas iz bolnica iz cijele zemlje, traže lijekove

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

IVAN KLOBUČAR, šef jedne od hrvatskih veledrogerija, za N1 je govorio o nestašici lijekova u Hrvatskoj uzrokovanoj činjenicom da im država ne plaća ogroman dug.

"Imamo ogroman pritisak iz bolnica. Uglavnom nas zovu zamjenici ravnatelja, pomoćnici ili šefovi odjela, traže da im dostavimo određene lijekove. Mi smo jasno i glasno rekli da to više nismo u stanju zbog ogromnog duga koji postoji", rekao je Klobučar.

"Samo je pitanje kad će to negdje eksplodirati"

"Nažalost, zovu nas iz svih dijelova Hrvatske. Pazite, to su vam akutne terapije ako pričate o onkološkim bolesnicima koji moraju redovito dobivati lijekove. Međutim, imate i druge bolesnike koji su također zakinuti za ono što trebaju dobiti, nemamo mi samo onkološke bolesnike, imamo i bubrežne bolesnike, imamo 100 drugih vrsta bolesti i sad je samo pitanje kad će to negdje eksplodirati jer ljudi, naravno, ako ste bolesni - to vam je najveći problem u životu, sve drugo vam nije bitno jer vi trebate svoju terapiju", rekao je Klobučar.

"Upozoravali smo da će se ovo desiti"

"Mi nismo plašili javnost, mi smo upozoravali da će se ovo desiti. I sad kad se desilo, sad neki pričaju 'ne, bit će lijekova' i smiruju situaciju. Situacija nije za smirivanje, situacija je za rješavanje. Nama je rečeno da će sljedeći sastanak biti za 10-ak do 14 dana i da bi se do tada pokušalo naći neko rješenje i da bi se radio reprogram ili tako nešto i sve je to okej, ali 10-14 dana nema lijekova. To netko treba odgovoriti, što u tih 10-14 dana", rekao je Klobučar.

 

Pročitajte više