Šefovi diplomacija EU pozdravili prijedlog EK o zoni slobodne trgovine

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su u Bruxellesu pozdravili prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana, naglasivši da se radi o praktičnim mjerama koje bi trebale konkretizirati europsku perspektivu tih zemalja.

Kako se kaže u zaključcima o zapadnom Balkanu koje su usvojili šefovi diplomacija, Vijeće je pozdravilo prijedlog Europske komisije pod nazivom Zapadni Balkan na putu za EU: konsolidacija stabilnosti i poticanje napretka "kao dobru bazu za daljnji rad" na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU te potom na njihovom sastanku sa zemljama zapadnog Balkana u ožujku ove godine u Salzburgu.

"Europska unija ostaje predana tome da pomogne državama zapadnog Balkana (Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji) na putu za EU kroz praktične mjere koje bi trebale učiniti europsku perspektivu konkretnijom", kaže se u zaključcima.

Vijeće je također naglasilo važnost pune suradnje Srbije i Crne gore i BiH s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu, podsjetivši da će brzina i zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s tim zemljama ovisiti, između ostaloga, o punoj suradnji s ICTY-jem.

Ministri su pozvali obje zemlje da poduzmu odlučne akcije kako bi osigurale da preostali optuženici, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, budu izvedeni pred sud u Den Haagu.

Što se tiče Crne gore, Vijeće je zaključilo da ustavna povelja Srbije i Crne Gore dopušta Podgorici da nakon trogodišnjeg razdoblja održi referendum o neovisnosti a takav proces, kaže se u dokumentu, mora biti u skladu s međunarodno priznatim demokratskim standardima.

Pročitajte više