Šefovi vlada Izraela i Velike Britanije sastali se na stogodišnjici kontroverzne deklaracije

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka i izraelski šef vlade sastali su se u Downing Streetu kako bi obilježili 100. obljetnicu Balfourove deklaracije, kojom su Britanci obećali "nacionalni dom za židovski narod".

Premijerka Theresa May pozdravila je Benjamina Netanyahua u Downing Streetu, gdje su imali radni ručak uoči svečane večere povodom stogodišnjice Balfourove deklaracije.

Netanyahu je novinarima prije odlaska u London rekao da će se slaviti "vrlo važna obljetnica". "Jako cijenim ovu gestu britanske premijerke i vlade Velike Britanije", kazao je.

"Palestinci kažu da je Balfourova deklaracija tragedija", istaknuo je Netanyahu. "To nije bila tragedija. Ono što je tragično je njihovo odbijanje da je prihvate i 100 godina kasnije".

Balfourova deklaracija je zapravo pismo, na jednoj stranici i sa 67 riječi, što ih je britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour uputio lordu Walteru Rothschildu, vođi židovske zajednice u Engleskoj, 2. studenoga 1917.

Britanska vlada je za stvaranje ''židovske države'' u Palestini

U pismu se kaže da britanska vlada podupire prijedlog stvaranja židovske države u Palestini - iako se ne koristi termin "država" nego "nacionalni dom za židovski narod" - pod uvjetom da taj čin neće negativno utjecati na arapsko stanovništvo već nastanjeno u Palestini.

Balfourova deklaracija prvi je dokument uopće kojim je neka vlada poduprla uspostavu židovske države u Palestini.


Ta britanska inicijativa bila je važan korak u procesu koji je u konačnici 1948. doveo do proglašenja neovisne izraelske države.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas uoči obljetnice je za The Guardian napisao da je ime britanskog ministra Balfoura nepoznato mnogim Britancima, ali da 12 milijuna Palestinaca "itekako zna za njega".

"Obećao je zemlju koju nije mogao obećati jer nije bila njegova, ignorirajući politička prava onih koji su tamo već živjeli", napisao je Abbas. "Za palestinski narod - moj narod - događaji koje je izazvalo ovo pismo bili su razorni i dalekosežni".

Deklaracija nije nešto što treba slaviti, smatra Abbas, svakako ne dok "jedan od pogođenih naroda i dalje pati zbog takve nepravde".

"Ravnoteža se mora ponovno uspostaviti, a Britanija nosi veliki dio odgovornost u vodstvu na tom putu", istaknuo je Abbas pozivajući Britaniju da prizna palestinsku državu.

Britanski šef diplomacije Boris Johnson prije nekoliko dana je rekao da je jedino održivo rješenje za sukob između Izraela i Palestinaca "rješenje dviju država" koje bi uključilo stvaranje neovisne palestinske države.

U tekstu objavljenom u nedjelju u dnevnom listu The Telegraph, Johnson je podsjetio na stajalište Londona oko izraelsko-palestinskog pitanja. "Uopće ne sumnjam da je jedino održivo rješenje ono o dvije države za dva naroda'', napisao je Johnson.

Pročitajte više