Šeks počeo posjet Češkoj

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks boravi od ponedjeljka u dvodnevnom posjetu Češkoj gdje će najviše dužnosnike te zemlje, koja je prije skoro godinu dana postala punopravna članica EU izvijestiti o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te o pripremama koje Hrvatska, posebice Sabor, provodi u očekivanju početka predpristupnih pregovora s EU.



Šeks je doputovao u svoj prvi službeni posjet Češkoj na poziv predsjednika Zastupničkog doma tamošnjeg parlamenta Lubomira Zaoraleka s kojim je će razgovarati u ponedjeljak prije podne.

Istoga dana, predsjednik Sabora će se sastati s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom te predsjednikom Senata češkog parlamenta Premyslom Sobotkom.

Češki parlament sastoji se od Zastupničkog doma, koji broji 200 mjesta, i Senata (81 mjesto). Izbori za Zastupnički dom i Senat odvijaju se tajnim glasovanjem na općim i neposrednim izborima. Posljednji parlamentarni izbori za zastupnički dom održani su u lipnju 2002. godine, a u parlament su ušli Socijaldemokrati (ČSSD) s 30,2 posto glasova i 70 zastupničkih mjesta, Građanski demokrati (ODS) s 24,47 posto glasova i 58 zastupničkih mandata, Komunistička stranka (KSČM) s 18,51 posto glasova i 41 mandatom te Koalicija kršćanskih socijalista (KDU-ČSL) i Unije slobode udružene s Demokratskom unijom (US-DEU) s 14,27 posto glasova i 31 mandatom.

Senat se bira po većinskom sustavu. Senat može prijedlog zakona koji mu uputi Zastupnički dom prihvatiti, odbiti ili vratiti Zastupničkom domu uz svoje amandmane ili odlučiti da o zakonu ne raspravlja, ali nema pravo veta.

U posljednje vrijeme Češka je suočena s krizom vlade koja se razvila iz skandala kada je sredinom siječnja postavljeno pitanje podrijetla novca kojim je premijer Gross kupio svoj stan u Pragu. Potom su otkrivene i sumnjive poslovne aktivnosti premijerove supruge. Kriza vlade je dosegla vrhunac nakon zahtjeva KDU-ČSL da premijer podnese ostavku. Nakon što je odbio taj zahtjev, Koalicija kršćanskih socijalista i Unije slobode povlači se iz Vlade, ali vladajuću koaliciju spašavaju komunistički zastupnici koji su se u parlamentu suzdržali od glasovanja o povjerenju Vladi. Na koncu su, 14. travnja, socijaldemokrati i preostala dva saveznika uspjeli "pokrpati" koaliciju i dogovoriti se o sastavu nove vlade u kojoj neće biti Stanislava Grossa.

Grossov ČSSD je za novog premijera predložio 44-godišnjeg Jana Kohuta, bivšeg komunista koji je karijeru započeo u vrijeme diktature i koji je trenutno veleposlanik Češke pri EU. Do sada je ostavke podnijelo petero članova Vlade, a kao posljednji ministar za informatiku Vladimir Mlynar, jer, kako je rekao, "ne želi biti dio vlade koju podupiru komunistički nostalgičari iz sovjetskog razdoblja".

Gross je inače dužnost preuzeo prije osam mjeseci od bivšeg premijera Vladimira Špidle koji je usred mandata podnio ostavku.

(Hina) xvk ydj

Pročitajte više