ŠEKS PRIMIO ŠVEDSKOG I ŠPANJOLSKOG VELEPOSLANIKA

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u utorak u radni posjet veleposlanika Kraljevine Švedske Sturea Theolina i Kraljevine Španjolske Alvara Sebastiana de Ericea, priopćio je Hrvatski sabor.

Švedski veleposlanik obavijestio je Šeksa o ponudi švedskog parlamenta za usavršavanje hrvatskih zastupnika u područjima upravljanja parlamentom te vođenja pregovora s Europskom unijom, izrazivši spremnost da hrvatskoj strani budu prenesena švedska iskustva.

Švedski je veleposlanik predsjednika Sabora izvijestio i o švedskom modelu vođenja pregovora s Europskom unijom tijekom kojih je parlament, s ciljem postizanja konsenzusa u svim pitanjima bio uključen u svaki stupanj pregovora, kaže se u priopćenju.

Zahvalivši na ponuđenoj stručnoj pomoći, Šeks je švedskog veleposlanika obavijestio kako se u saborskim tijelima upravo razmatra na koji bi način Sabor, organizacijski i funkcionalno, trebao biti uključen u praćenje i nadzor pregovora te utvrđivanje pregovaračkih platformi.

Šeks je švedskog veleposlanika izvijestio i o hrvatskim stajalištima u vezi s otvorenim pitanjima koja su u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji ostala u naslijeđe iz bivše zajedničke države te je izrazio uvjerenje da će sva pitanja dvije zemlje riješiti kroz dijalog i dogovorima.

Španjolski veleposlanik Šeksu je prenio interes i želju predstavnika španjolskog parlamenta za suradnjom s hrvatskim parlamentarcima.

Predsjednik Sabora se suglasio s potrebom da se što prije potakne međuparlamentarna suradnja, naročito imajući u vidu predstojeće pregovore Hrvatske s Europskom Unijom a španjolska bi iskustva bila dragocjena.

Španjolska i Hrvatska osim toga imaju i niz zajedničkih interesa s obzirom na njihov mediteranski položaj između ostalog u pitanjima sigurnosti, stabilnosti, ekologije i ribarstva, dodaje se u priopćenju.

(Hina) xpp ymaš

Pročitajte više