Seminar "Što seljaka čeka u EU - kako se prilagoditi"

PREDSJEDNIK Hrvatske seljačke stranke (HSS) Zlatko Tomčić rekao je danas pred oko 400 seljaka okupljenih na seminaru "Što seljaka čeka u Europskoj uniji kako se prilagoditi" da nije upitno trebamo li ući u Uniju, nego kada i kako.

"Mi sada imamo suglasje političara, a narod je u dilemi", rekao je Tomčić na početku dvodnevna seminara u Našicama koji je organizirao Hrvatski seljački savez.

Istaknuo je kako o ulasku u Europsku uniju mora odlučiti hrvatski narod. Prije samo godinu dana prihvatljivost EU-a u javnosti je bila 82 posto, a sada je 50 posto, što je - smatra - zabrinjavajući podatak. Zato je nužan nacionalni konsenzus i svakodnevno informirati građane kako bi znali što ih zapravo čeka.

Tomčić je zamjerio što je potpisan "Protokol 7", kazavši da on još nije ni stupio na snagu, a Hrvatska već po njemu treba postupati. Dokaz je za to, ustvrdio je, što je Hrvatska uvezla hranu vrijednu 10 milijardi kuna, najviše od njezine neovisnosti.

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Darko Grivičić smatra da Vlada treba dogovoriti razdoblje prilagodbe za hrvatskog seljaka kako bi se povećala konkurentnost domaće proizvodnje. Zamjerio je smanjenje poticaja za pšenicu prošle godine te, kako je rekao, najnovije najavljeno smanjenje poticaja za kukuruz. Pritom je istaknuo kako ulaskom u Europsku uniju ne smiju nestati hrvatska sela.

Organizatori su zadovoljni što su na seminaru bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva europskih integracija i HGK, među kojima i pomoćnik ministra poljoprivrede Srećko Selanac.



Pročitajte više