Šešelj: Zalagao sam se za protjerivanje Hrvata, Miloševićev režim je bio preblag

VOJISLAV ŠEŠELJ u Haagu je priznao da se tijekom 1991. i 1992. godine zalagao za protjerivanje Hrvata iz Srbije. No, kaže kako se radilo tek o retoričkoj figuri opozicijskog političara pa mu nije jasno zašto mu se zbog toga sudi.

"Ja sam kritizirao tadašnju vlast. Rekao sam da je Miloševićev režim blag prema Hrvatima i da nakon izbora neće biti pardona. Da ćemo po istom pravilu prema kojem je Tuđman protjerao Srbe, mi protjerati Hrvate... Dakle, govorio sam kao opozicionar što ću raditi kad dođem na vlast", rekao je Šešelj u haškoj sudnici tijekom ispitivanja zaštićenog svjedoka VS-067, koji je iz vojvođanskog sela Hrtkovci pobjegao upravo zato što se osjetio ugroženim Šešeljevim govorom na mitingu.

Šešelju se, podsjećamo, između ostalog, sudi zbog protjerivanja hrvatskog stanovništva iz Hrtkovaca. No, on tvrdi da nije nikog direktno protjerao iako je obećavao da će to napraviti kad njegovi radikali dođu na vlast. "Ja sam se u Skupštini Srbije zalagao za retorziju, odnosno odmazdu nad Hrvatima u Srbiji za protjerivanje Srba iz Hrvatske. A međunarodno pravo dopušta retorziju", tvrdi Šešelj.

Ispitujući svjedoka o svom govoru na mitingu u Hrtkovcima, Šešelj se prisjetio jedne od rečenica koje je izgovorio: "Bit će dovoljno autobusa, dovest ćemo Hrvate do granica srpske zemlje, a dalje neka idu pješke, ako prije toga ne odu sami". I to je Šešelj pokušao staviti u kontekst predizbornog skupa pa je svjedoka upitao je li iz njegova govora bilo jasno da će to učiniti kad dođe na vlast, ne ranije.

Svjedok je na to pitanje potvrdno odgovorio, a također je kazao i da nije čuo da je Šešelj rekao kako "svu djecu iz mješovitih brakova treba pobiti", za što ga je teretio drugi svjedok optužbe. Zaštićeni je svjedok također kazao kako je Šešeljeva izjava na mitingu uznemirila Hrvate u Hrtkovcima i zbog toga su se mnogi odlučili na odlazak iako nisu željeli napustiti zavičaj.

Pročitajte više