SFOR došao do značajnih informacija na Palama i u Banja Luci

PRIPADNICI Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) došli su do značajnih informacija tijekom pretresa civilnih i vojnih objekata na području Republike Srpske obavljenog krajem prošlog tjedna, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Dale MacEachern.

On je novinarima potvrdio kako je pretres zgrada općine na Palama i u Lukavici kod Sarajeva obavljen prošlog petka bio u izravnoj vezi s naporima međunarodne zajednice da presječe djelovanje osoba koje financiraju skrivanje Radovana Karadžića.

"Pretres je bio usmjeren na prostorije koje je koristio Milovan Bjelica a zaplijenjeni su kompjutori i dokumentacija", kazao je glasnogovornik SFOR-a.

Bjelica je zajedno s Momčilom Mandićem označen jednim od ključnih Karadžićevih suradnika a američko Ministarstvo financija objavilo je kako se ova dvojica izravno povezuju s financiranjem zaštite bivšeg vođe bosanskog Srba koji se već sedam godina skriva od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Ove operacije jasan su pokazatelj kako će SFOR uraditi ono što mu nalaže mandat te da ostaje odlučan u privođenju osoba osumnjičenih za ratne zločine", izjavio je ovim povodom glavni zapovjednik SFOR-a američki general William Ward.

Istog dana kada su pretreseni Bjelicini uredi u okolici Sarajeva SFOR je upao i u nekoliko objekata Vojske Republike Srpske (VRS) u Banja Luci i Bijeljini.

Satnik MacEachern kazao je kako se radilo o nenajavljenim provjerama čiji su cilj bile postrojbe vojske bosanskih Srba za koje se sumnja da su umiješane u "protudaytonske aktivnosti". Uz ostalo pretraženi su uredi Glavnog stožera VRS te sjedište 410. obavještajnog odjela VRS.

Glasnogovornik SFOR-a kazao je kako će biti potrebno neko vrijeme prije nego se analiziraju svi podaci do kojih se tom prigodom došlo. On je međutim istaknuo kako akcije u Banja Luci i na Palama nisu bile izravno povezane.

Pročitajte više