BiH: Počela akcija protiv pomagača Radovana Karadžića

MEĐUNARODNE organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini te vlade Sjedinjenih Država i zemalja Europske unije započele su u petak akciju čiji je cilj onemogućiti mrežu potpore koja pomaže skrivanje bivšeg vođe bosanskoh Srba Radovana Karadžića, potvrdio je američki veleposlanik u BiH Clifford Bond.

On je novinarima u Sarajevu kako je Vlada SAD donijela odluka da se od danas zamrznu sva imovina i računi dvije osobe i dvije tvrtke za koje je utvrđeno da izravno financiraju Karadžićevu zaštitu.

Domaće vlasti u suradnji s Uredom Visokog predstavnika te uz angažiranje SFOR-a istodobno su započele akciju unutar same BiH čiji je cilj blokirati ove tvrtke i onemogućiti dalje aktivnosti dvojice osumnjičenih Karadžićevih suradnika.

´Riječ je o Momčilu Mandiću i Milovanu Bjelici´, kazao je veleposlanik Bond podsjetivši kako je Mandić vlasnik tvrtke ´Manco oil´ smještene na Palama dok je Bjelica ključni čovjek ´Privredne banke´ iz Srpskog Sarajeva.

Mandić je tijekom rata bio bliski Karadžićev suradnik obnašajući i dužnost ministra policije na Palama.

Nakon rata on se preselio u Beograd gradeći svoj poslovni imperij na švercu naftom da bi se prije nekoliko mjeseci ponovo vratio u BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milovan Bjelica jedan je od najutjecajnijih ljudi Srpske demokratske stranke (SDS) čiji je Karadžić utemeljitelj i u javnosti se smatra neformalnim gospodarom širokog područja unutar Republike Srpske koje se prostire od Sarajeva preko Romanije do istočnog dijela zemlje.

Zapovjedništvo SFOR-a u Sarajevu potvrdilo je kako je tijekom dana na Palama započela akcija povezana s Mandićem i Bjelicom. Uz blokadu imovine što je u SAD mogu posjedovati Mandić i Bjelica uslijedit će i slične mjere u europskim zemljama a njih dvojica naći će se na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD.

Veleposlanik Bond kazao je kako je ovakva odluka vlade u Washingtonu temeljena na izvršnom nalogu predsjendika Busha iz srpnja 2001. godine kojim se predviđaju sankcije za sve one koji ometaju provedbu Daytonskog sporazuma u što se ubraja i pomaganje osumnjičenima za ratne zločine.

´Ovo je samo početak procesa kojim se nastoji onemogućiti potpora osumnjičenima za ratne zločine te spriječiti one koji ometaju provedbu Daytonskog sporazuma´, kazao je veleposlanik Bond.

On je istaknuo kako već dugo govori da ima još osoba unutar SDS-a koji pomažu skrivanje ratnih zločinaca dodavši kako će i protiv takvih biti poduzete odgovarajuće mjere

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara