SHARON ODBACIO PRESUDU ICJ-A O ZAŠTITNOM ZIDU, ANNAN SMATRA DA JE TREBA PRIHVATITI

Izraelski premijer Ariel Sharon odbacio je u nedjelju neobvezujuću presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu (ICJ) o nezakonitom izraelskom zaštitnom zidu na Zapadnoj obali ocjenivši je "jednostranom i politički motiviranom", dok je gotovo istodobno glavni tajnik UNa Kofi Annan izjavio da bi Izrael takvu odluku trebao prihvatiti. L

Komentirajući po prvi puta presudu kojom je zid proglašen nezakonitim, Sharon je rekao da je palestinski bombaški napad, u kojemu je u nedjelju u Tel Avivu poginula jedna žena, prvi napad izveden "pod pokroviteljstvom te odluke".

"Želim biti jasan, Izrael odbacuje presudu ICJ-a", rekao je Sharon. "To je jednostrana i politički motivirana presuda", dodao je.

Prema njegovim riječima, odluka Suda potpuno "ignorira razlog za podizanje zaštitnog zida, a to je smrtonosni palestinski terorizam". Nastavak gradnje sigurnosnog zida je "najrazumnija mjera protiv kriminalnog terorizma", rekao je izraelski premijer Sharon.

"Mislim da je odluka suda jasna", rekao je glavni tajnik Annan, prije otvaranja konferencije o AIDS-u u Bangkoku.

"Prihvaćajući obvezu i odgovornost izraelske vlade da zaštiti svoje građane, smatram da svaki potez mora biti u suglasju s međunarodnim pravom i uvažavati interese Palestinaca i Izrael kao okupacijsku silu", rekao je Annan.

(Hina) xbcav ydj

Pročitajte više