Shrader: Muslimani su planirali čišćenje Hrvata iz središnje Bosne

AMERIČKI časnik i povjesničar Charles R. Shrader govorio je prošli vikend na skupu američkih Hrvata u čikaškoj župi sv. Jeronima o svojoj knjizi kojom dokazuje muslimansku agresiju na hrvatske enklave u središnjoj Bosni, izvijestio je predsjednik čikaške podružnice HKD-a "Napredak" Ante Čuvalo.

Na temelju izvješća promatrača UN-a i EU-a i svjedočenja u Haagu Shrader u objavljenoj knjizi, sredinom 2003., na engleskom jeziku "The Muslim-Croat Civil War in Central Bosnia - A Military History, 1992-1994"(Muslimansko-hrvatski građanski rat u središnjoj Bosni - Vojna povijest 1992.-1994.) dokazuje kako su optužbe i osude zatvorenih Hrvata iz središnje Bosne krivo utemeljene te kako je napadaj na Ahmiće bio potpuno legitiman vojni cilj.

Shraderovu knjigu (223 str.) koja optužuje Armiju BiH za agresiju na hrvatske enklave u središnjoj Bosni, objavila je u SAD-u naklada Texas AandM - University Press.

Autor u njoj pokazuje kako je "uzrok rata protiv Hrvata u središnjoj Bosni bio strateški operativni plan Armije BiH, a njegov prvi cilj ostvarivanje komunikacijskoga nadzora na smjerovima sjever-jug u središnjoj Bosni i povezivanje sjevernih muslimanskih postrojba s onima na jugu koje su im osiguravale komunikaciju s vanjskim svijetom".

Drugi cilj tog plana, kako navodi, podrazumijevao je ovladavanje vojnoindustrijskim kapacitetima u središnjoj Bosni, odnosno u Vitezu, Travniku i Novom Travniku, i na njezinu rubu tvornicama u Bugojnu, Vakufu, Prozoru, Jablanici, Konjicu i Hadžićima kako bi se omogućilo naoružavanje Armije BiH.

Treći je cilj bio, dodaje, "opkoljavanje bosanskohrvatske enklave u središnjoj Bosni, njezino drobljenje kako bi se očistilo Hrvate s toga područja i tako osigurao prostor za muslimanske izbjeglice koje su Srbi protjerali iz drugih područja".

"Postizanje tog cilja osiguralo bi Muslimanima prevlast i politički nadzor nad središnjom Bosnom", piše Shrader u knjizi.

Ono što se mnogima činilo kao agresija bosanskih Hrvata, Shrader objašnjava kao vođenje "aktivne obrane" - doktrine koju primjenjuje američka vojska, ističe se u izvadku recenzije na ovitku knjige.

Shrader vjeruje da su UN-ovi i europski promatrači "odlučili naprečac i Hrvate osudili za agresiju", piše u tekstu recenzije i dodaje kako Hrvati u središnjoj Bosni "nisu bili agresori jer su se slabo naoružani pred očito brojčano nadmoćnim Muslimanima zapravo branili".

"Okruženi nadmoćnijim muslimanskim snagama jedva su se uspijevali održati u svojim enklavama u Lašvanskoj dolini sve do primirja u veljači 1994.", dodaje se.

Knjiga obrađuje okolnosti u kojima su se vodile ratne operacije, ustrojstvo, zapovjedništva, nadzor, komunikacije, izobrazbu, doktrinu i logistiku Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

Građanski rat u središnjoj Bosni počinje prvim muslimanskim napadajima na hrvatske enklave u početku 1993., a nastavlja se glavnim napadajima Armije BiH na viteško područje te gradove Busovaču, Kiseljak i hrvatska područja oko Zenice koje autor potanko obrađuje analizirajući navalu muslimanske vojske na pojedina sela.

Potanko su obrađeni napadaji muslimanskih postrojba od siječnja 1993., tijek proljetnih navala i nastavka muslimanske ofenzive od svibnja 1993. do zadnjih operacija u veljači 1994.

Autor u knjizi donosi još tri dodatka u kojima prikazuje bojni poredak HVO-Operativne zone za središnju Bosnu i bojni poredak Trećega korpusa Armije BiH, dok u trećem dodatku pokazuje značajke i mogućnosti pojedinih oružanih sustava korištenih u muslimansko-hrvatskom ratu. Na kraju knjige je popis literature.

Charls R. Shrader, američki časnik i povjesničar, bio je vojni savjetnik u slučajevima za ratne zločine Haaškoga suda, predavač vojne povijesti na West Pointu i Sveučilištu Columbia. Objavio je više knjiga, među kojima "Communist Logistics in the Korean War".

Pročitajte više