Silajdžić: Srbija vrši nedopustiv pritisak na BiH

"DIPLOMATSKA nota koju je ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo Bosni i Hercegovini u povodu presude Međunarodnog suda pravde po tužbi za genocid predstavlja grub oblik negiranja presude i pokušaj da se Bosni i Hercegovini ospore prava koja proizlaze iz međunarodno-pravnog poretka", stoji se u priopćenju iz Ureda člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Zahtjev Srbije da se Bosna i Hercegovina odrekne svog prava da u budućnosti zatraži reviziju presude predstavlja nedopustiv pritisak na suverenu državu da iskoristi mogućnosti koje proizlaze iz statuta Međunarodnog suda pravde, ističe se u priopćenju kojeg prenosi Pincom.info.

Zahtjev je pogotovo nelegitiman kada se uzme u obzir da upravo "odbijanje Republike Srbije da ustupi svu relevantnu dokumentaciju tijekom procesa stvara obvezu svih političkih lidera u BiH da konstantno i konzistentno insistiraju na objavi tih dokaza" - navodi se.

"Što se tiče pokušaja Republike Srbije da relativizira genocid u Bosni i Hercegovini, dovoljno je naglasiti da su najviše međunarodne sudske instance potvrdile da se taj genocid dogodio, a sam Međunarodni sud pravde je, osim odluke da su genocid počinile vlasti Republike Srpske, po prvi put u povijesti proglasio jednu državu - Republiku Srbiju - navodi se u priopćenju iz Ureda člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Ističe se da Republika Srbija tu konvenciju krši već gotovo petnaest godina, te da dulje od dva mjeseca krši i presudu Međunarodnog suda pravde jer odbija uhititi i kazniti sve sudionike u projektu genocida u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više