Simonić se sastao s predstavnicima skopskog Caritasa i njemačkim stručnjacima

POTPREDSJEDNIK Vlade Ante Simonić sastao se danas s predstavnicima skopskog predstavništva Caritasa Essen i stručnjacima iz Njemačke koji provode projekt "Od etničke konfrontacije do etničke suradnje".

To je program za nadogradnju lokalnih vlasti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, unaprjeđenje ljudskih prava i podrška interetničkoj suradnji s Romima.

Potpredsjednik Simonić upoznao je sudionike sastanka s problemima s kojima je u svakodnevnom životu suočena romska zajednica, najveća nacionalna manjina u Hrvatskoj, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Kako u Hrvatskoj Romi nisu homogena skupina problemi su veliki, rekao je Simonić te dodao kako oni uključuju probleme na području obrazovanja, zdravstva, mogućnosti zapošljavanja, uvjeta stanovanja, čuvanja kulturološke tradicije, jezika kao i statusa u društvu u najširem smislu.

U nastojanjima da se riješi problem Roma na sveobuhvatan način, intenzivno se radilo na izradi Nacionalnog programa za Rome, rekao je Simonić, dodavši kako je u samoj izradi programa sudjelovalo niz stručnjaka, predstavnika resornih ministarstava, nevladinih udruga, romske nacionalne manjine kao i stručnjaci iz inozemstva.

Simonić je posebno istaknuo značenje Vladinih ureda za nacionalne manjine i ljudska prava te značajan doprinos Crkve u izradi programa. Također je naglasio kako se zalaže za usvajanje Nacionalnog programa za Rome na nivou Vlade u što kraćem vremenskom roku.

Svjesni smo da je hrvatska Vlada bila vrlo aktivna i ozbiljno shvatila problem nacionalnih manjima na ovim prostorima, izjavili su predstavnici Caritasa te dodali kako im je izuzetno drago da je u tako kratkom razdoblju učinjeno mnogo na tom području, stoji u Vladinom priopćenju.

Predstavnici Caritasa izvijestili su potpredsjednika Simonića o preporukama s nedavno dovršene Nacionalne radionice za Hrvatsku te o razgovorima vođenim s predstavnicima lokalne vlasti u Zagrebu u sklopu spomenutog projekta.

Pročitajte više