Caritas i crkva predstavili kampanju protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanima

HRVATSKI Caritas i Franjevački institut za kulturu mira uz potporu Hrvatske biskupske konferencije predstavili su danas kampanju "Rad trgovine nedjeljom, trgovanje je ljudima" kojom se traži opća zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanima.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji rečeno je kako se tom kampanjom koja će trajati cijeli svibanj nastoji utjecati na Hrvatski sabor i Vladu da se izglasa zakon o općoj zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima.

U akciju su uključeni i Sindikat trgovine Hrvatske, Savez samostalnih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga poslodavaca.

Predstavnici Crkve i sindikata danas su prvi potpisali i peticiju protiv rada nedjeljom i blagdanom koja će se nastaviti potpisivati od 1. do 15. svibnja u 80 hrvatskih gradova.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Mario Bebić istaknuo je da potpisivanje peticije nije poziv na bojkot, nego zaštita 40.000 obespravljenih radnika u trgovinama koji nemaju pravo na slobodan dan, što je nedjelja u kršćanskoj tradiciji. Istaknuo je da većina tih radnika nije plaćena za rad nedjeljom i blagdanima, a uskraćeno im je i pravo da bar jedan dan tjedno provedu sa svojim obiteljima.

Na obespravljenost radnika i njihovih obitelji ukazao je i ravantelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta, rekavši kako oni trpe zbog naloga poslodavaca i nesigurnosti da ostanu bez posla te tako postanu socijalni slučajevi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da u takvoj praksi rada nedjeljom i blagdanima ne vidi dobit ni za poslodavca, niti za one koji zajedničko vrijeme s obitelji provode u kupnji. To je za njega i najgrublje kršenje kršćanskih prava i bez obzira na sve to, rekao je, takva se praksa ne zaustavlja.

Govoreći u ime Hrvatskog Caritasa biskup Vlado Košić je kazao da Crkva i te kako podupire tu kampanju, te podsjetio da je i sam nadbiskup Bozanić u uskrsnoj poruci upozorio na problem rada nedjeljom i blagdanima obespravljeniih radnika u trgovinama od kojih su većina žene.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević kazala je da je deset posto radnog stanovništva koje radi tim danima ne raspolaže svojom nedjeljom, te za taj posao nisu ni plaćeni. Ističe da su radnici u trgovinama nezaštićeni i u velikom strahu da zbog otkazivanja rada nedjeljom ne ostanu bez posla.

Knežević je podsjetila da je 40.000 radnika imalo 25 milijuna neplaćenih sati, istaknuvši da bi se za toliku satnicu prekovremenoga i neplaćenog rada moglo otvoriti 12.000 novih radnih mjesta, kada bi se promijenili postojeći propisi. Dodala je, da je situacija s radom u trgovinama najteža u Hrvatskoj od svih zemalja u tranziciji.

O tim teškoćama govorili su i Davor Jurić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara