Šimonović: Dogovoren nastavak dijaloga s Italijom i Slovenijom

HRVATSKO izaslanstvo koje sudjeluje na Mediteranskoj konferenciji o ribarstvu u Veneciji, u utorak je održalo bilateralne sastanke s predstavnicima Italije i Slovenije na kojima je dogovoren nastavak dijaloga o mjerama za upravljanje ribarstvom i ekološkoj zaštiti Jadrana.

"Današnji sastanci donijeli su dogovor o nastavku bilateralnih razgovora s Italijom i Slovenijom, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, koji je u Veneciji razgovarao s ministrima poljoprivrede Italije i Slovenije, Giovannijem Alemannom i Francijem Butom.

Također je podržan prijedlog da se nakon Venecije održi subregionalni sastanak jadranskih država, na kojemu bi se razgovaralo o istim pitanjima.

"Italija podupire održavanje takva skupa, a Slovenija nije bila protiv. Mislim da su izgledi za održavanje dobri i da bi bilo logično da Hrvatska bude domaćin", rekao je Šimonović.

Na tom bi sastanku bilo govora o mjerama koje se trebaju poduzeti zajednički, kao i o onima na nacionalnoj razini u interesu zaštite okoliša i očuvanja ribljih fondova u Jadranu. Sastanak bi se, po riječima Šimonovića, mogao održati u ožujku iduće godine, a na njemu bi kao promatrač sudjelovala i Europska komisija.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i ravnatelj Uprave za ribarstvo Ivan Katavić, sastao se sa svojim talijanskim kolegom Paulom Scarpom Bonnanom, s kojim je dogovorio aktiviranje Mješovite hrvatsko-talijanske komisije za ribarstvo.

"U skladu s već dogovorenim vremenskim programom mi idemo u pravcu definiranja zajedničkih mjera gospodarenja i zaštite Jadrana, koje ćemo iznijeti Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), kao krovnoj regionalnoj organizaciji za ribarstvo", rekao je Katavić.

Po njegovim riječima, materijal Mješovite komisije trebao bi biti predstavljen sudionicima Jadranske konferncije o ribarstvu u ožujku 2004.

Slovenski ministar poljoprivrede Franci But izjavio je da njegova zemlja "posebno podupire da se nakon Venecije održi sastanak jadranskih država na kojemu bi se razgovaralo o zajedničkim mjerama zaštite". Također je istaknuo kako treba "odvojiti rješavanje pitanja ribolovnih zona od rješavanja graničnih pitanja između Slovenije i Hrvatske".

Šimonović će u srijedu održati govor na konferenciji u kojemu će obrazložiti hrvatsku odluku o širenju juristikcije na Jadranu. Također će se sastati s povjerenikom EU za poljoprivredu i ribarstvo, Franzom Fischlerom, koji je u utorak s govornice Konferencije uputio kritiku Hrvatskoj zbog "jednostranog proglašenja zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa".

Pročitajte više