Sindikat Belja od Mesića, Vlade i Todorića traži pomoć u privatizaciji

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) uputio je danas preko sindikalnih povjerenika Belja d.d. Darda otvorena pisma predsjedniku Mesiću, predsjedniku i potpredsjedniku Vlade RH, Ivi Sanaderu i Andriji Hebrangu, te Ivici Todoriću, predsjedniku Uprave "Agrokora" u kojem traže pomoć u privatizaciji Belja.

U pismu predsjedniku Mesiću upozoravaju na posljedice "koje mogu nastati zbog mogućih špekulacija i sumnji u transparentnost privatizacije", navodeći kako je "Vlada RH u dogovoru s predstavnicima radnika, prvo donijela odluku o prodaji dionica Belja, a nakon objave natječaja na intervenciju županijske vlasti poništila svoju odluku". S obzirom na "upletanje lokalne županijske vlasti, imamo razloga sumnjati u namještanje natječaja" čije se raspisivanje uskoro očekuje, navodi se u pismu Mesiću.

Predsjedniku Vlade Sanaderu i potpredsjedniku Hebrangu, sindikalni povjerenici u pismu navode kako razloge poništenja prve odluke o prodaji dionica znaju samo oni ili, kako tvrde, oni koju su im namentuli takvu odluku". Sanadera i Hebranga kao najodovornije u državi koji snose "punu odgovornost za sve posljedice koje mogu nastati za to poduzeće, sve njegove radnike, i za sve stanovnike Baranje" , pozivaju da svojim "autoritetom utječu na daljni tijek privatizacije Belja. Pri tom istuču kako im je "dosta dušebrižnika koji su svojim tzv lokalnim interesima pokrivali neke druge interese".

Traže da pozovu "sve zainteresirane da se jave na natječaj " te da im obećaju "korektnu i fer borbu, pa tko ponudi bolje uvjete i koga budu željeli radnici neka privatizira Belje".

Ivici Todoriću, predsjedniku Uprave koncerna Agrokor, koji je prije nekoliko dana objavio da odustaje od natječaja za privatizaciju Belja, zbog kako je naveo, negativnog stava lokalne vlasti, uputili su pismo potpore radnika s molbom da se javi na natječaj.

Smaramo da "igre oko našeg poduzeća nisu dobre, te da je moguće neprijateljstvo prema bilo kojem mogućem kupcu od strane radnika neprihvatljivo, a pogotovo prema vama koji ste u svom pismu namjere izrazili spremnost za cjelovitu privatizaciju, sa svim zaposlenim rdnicima, uz prihvaćanje i poštivanje Kolektivnog ugovora" stoji u pismu. Radnici Belja mole Todorića da ne odustane od namjere da se javi na natječaj, te da zanemari, kako se ocjenjuje "neprimjerene postupke lokalne vlasti".

(Hina)xvsik yvkn

Pročitajte više