sindikat istre nezadovoljan novcem iz proračuna za vatrogastvo

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić te predsjednik istarske Vatrogasne zajednice i saborski zastupnik Valter Drandić izrazili su danas nezadovoljstvo zbog neprihvaćanja amandmana na proračun za 2003. kojim bi se osigurao dodatni novac za vatrogasne postrojbe.

´Vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj dovedene su zbog toga u vrlo tešku situaciju koja će se odraziti i na rapidno smanjivanje dosegnute razine vatrogasne sposobnosti i spremnosti´, rekao je Bulić na konferenciji za novinare.

Ocijenio je kako ´način na koji se vatrogastvo tretira u Hrvatskoj govori o neodgovornosti i ove Vlade prema zaštiti imovine i građana kada su u pitanju dobra i ljudski životi koji ovise o vatrogascima´.

Bulić je rekao da će se istarski vatrogasci pridružiti prosvjedu upozorenja sutra u podne, kada će profesionalni vatrogasci izaći u uniformama i s vatrogasnim vozilima na gradske trgove.

Sindikat Istre i Kvarnera zatražit će od predsjednika Županijske skupštine Steve Žufića da se hitno sazove tematska sjednica Skupštine Istarske županije na kojoj će se raspravljati o vatrogastvu u Istri, dodao je.

Bulić je rekao da će taj sindikat izvijestiti kolege iz susjednih država o problematičnom stanju vatrogastva kako bi oni, dodao je, upozorili svoje građane i touroperatore što ih može dočekati prilikom njihova boravka u Hrvatskoj.

Prema ocijeni Valtera Drandića, neprihvaćanje amandmana na proračun za iduću godinu, kojim se predlagalo da se osigura dodatni novac za vatrogastvo, izravan je napad na proračun jedinica lokalne samouprave jer će, kako je dodao, općine i gradovi morati sami nadoknaditi taj novac kako bi funkcioniralo vatrogastvo u njihovim sredinama. Rekao je i da bi Istra iduće godine za vatrogastvo trebala izdvojiti više od 12 milijuna kuna.

Pročitajte više