Sindikat: Izmjene pomorskog zakona nisu dobre za pomorce

Potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdio da je prijedlog izmjena i dopuna Pomorskog zakonika vrlo dobar za brodare, ali ne i za pomorce.

Brazzoduro je kazao da se promjenama nije postigao osnovni cilj: položaj hrvatskih pomoraca izjednačiti na hrvatskim i stranim brodovima. Istaknuo je da svi hrvatski brodovi trebaju ploviti pod hrvatskom zastavom kako bi i hrvatski pomorci koji plove na njima potpadali pod hrvatsko zakonodavstvo.

Izmjene i dopune Pomorskog zakonika trebale bi uskoro u saborsku raspravu, a SPH će jednom na tjedan na internim sastancima u svim hrvatskim pomorskim središtima upućivati članstvo u predložene izmjene i dopune te razgovarati o njima, a današnji sastanak u Rijeci bio je prvi.

Predsjednik SPH Vladimir Svalina kazao da je će se taj sindikat predloženu zakonu usprotiviti svim sredstvima - od tekstova na internetu, javnih prosvjeda do lobiranja u Saboru preko oporbenih zastupnika.

SPH zamjera što nije uređen status pomoraca, što se zakonskim promjenama ne rješava nezaposlenost pomoraca jer nisu predviđene olakšice za nezaposlene pomorce ni mogućnost plaćanja doprinosa za nezaposlenost. Također smatraju da pomorci mnogo više izdvajaju iz primanja od uobičajenih, od 35,7 do 56,5 posto, da se teško ili nikako ne mogu zaposliti u dobi od 55 godina, a novi zakon predviđa povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 65 godina.

Ističe se i da su pomorci porezni obveznici bez obzira na vrijeme provedeno na moru te da se zapošljavaju gotovo isključivo na određeno vrijeme tijekom cijeloga radnog vijeka.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više