sindikat liječnika nije dobio poziv na pregovore, nastavlja pripreme za štrajk

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) nije dobio nikakav poziv iz Vlade na daljnje pregovore o sindikalnim zahtjevima pa nastavlja pripreme za štrajk koji će početi 15. siječnja, rekao je danas predsjednik HLSa Ivica Babić.

´Želimo razgovarati o onome o čemu se nismo uspjeli dogovoriti tijekom postupka mirenja, a to je povećanje plaća liječnicima´, izjavio je Babić Hini.

Sindikat traži da prosječna plaća liječnika opće prakse početnika iznosi dvije prosječne plaće u Hrvatskoj ili 7.000 kuna, a specijalista dvije i pol prosječne plaće ili 9.000 kuna.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić nedavno je odbacio takve zahtjeve kao nerealne izrazivši spremnost za pregovore o dodatku zbog rada u posebnim uvjetima od šest do 22 posto, kao i mogućnosti da liječnici koji rade iznad propisanog standarda dobiju 125 posto plaće, a oni ispod standarda 75 posto plaće.

Po podacima liječničkog sindikata, liječnik početnik prima plaću od 4.932 kune za redovan rad od 40 sati tjedno.

Plaće se određuju po stručnoj spremi i složenosti rada u zdravstvenim ustanovama, pa tako liječnik primarijus u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prima plaću od 5.278 kuna, a liječnik specijalist u bolnici 5.332 kune. Najveću plaću od 6.265 kuna prima primarijus doktor znanosti zaposlen u bolnici.

Te se plaće uvećavaju sa 0,5 posto dodatka na godine staža, a liječnici zaposleni u bolnicama (ne svi) primaju još dodatak od šest posto na osnovnu plaću, te dodatke na dežurstva i pripravnost.

U tijeku su završne pripreme za štrajk, kaže Babić, a u HLS stižu odgovori liječnika primarne zaštite o tome hoće li se pridružiti štrajku bolničkih liječnika.

´Kolege koji su se dosad javili nezadovoljni su iznosima glavarina za ovu godinu i pridružit će se štrajku´, kaže Babić dodajući kako će se konačni rezultati ankete u primarnoj zaštiti znati sutra, kada će zasjedati štrajkaški odbor.

Pročitajte više