Sindikat poljoprivrede žali zbog odustajanja Gavrilovića od kupnje PIK-a Vrbovec

SINDIKAT poljoprivrede izrazio je danas žaljenje što je petrinjski Gavrilović odustao od kupnje PIKa Vrbovec, no odbacio je tvrdnje da je Gavrilović odustao zbog socijalne klauzule i sindikalnog zahtjeva za previsokim otpremninama. Sindikalni povjerenik Ivica Rogić ustvrdio je na konferenciji za novinare da je Gavrilović ponajviše odustao jer mu nije dostavljen revizorski izvještaj o PIKovom poslovanju u 2003., dok su socijalna klauzula i otpremnine od 6.000 kuna po godini staža, što je zahtijevao sindikat, samo "kamenčić u cipeli".

Nakon što je 11. veljače Gavrilović kao jedini potencijalni kupac PIK-a izvijestio Hrvatski fond za privatizaciju da odustaje od preuzimanja te tvrtke, Sindikat poljoprivrede smatra da se problem može riješiti raspisivanjem novog natječaja, ostavljanjem PIK-a u državnom vlasništvu ali uz imenovanje novog vodstva, te davanjem PIK-a u najam trećoj osobi.

Sindikalci poručuju da u PIK-u, koji trenutno zapošljava 1.370 radnika, više nema tehnološkog viška jer je tijekom konsolidacije bez posla ostalo oko 500 radnika, pa im je osnovni cilj očuvanje radnih mjesta, a tek onda otpremnine.

"Tražimo tolike otpremnine jer su se radnici tijekom konsolidacije odrekli dionica i pedesetak milijuna kuna pa je to simboličan iznos kako bi se ljudi koji će biti proglašeni viškom mogli ponovno zaposliti", poručuju sindikalci.

U sindikatu također naglašavaju da su o mogućem višku spremni pregovarati, ali po principu dobrovoljnosti.

Gavrilović je tijekom pregovora o preuzimanju PIK-a namjeravao od ukupno 1.383 zaposlenih zadržati između 600 i 650 radnika, a višku zaposlenih ponuditi otpremnine u iznosu od 3.000 kuna po godini staža.

No, sindikati su za mogući višak zaposlenika, koji bi otišao iz tvrtke dobrovoljno, tražili otpremnine od 6.000 kuna po godini uz prijedlog da razliku namiri Vlada.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više