Sindikat Preporod podržava prijedlog da zastupnici imaju prava kao obični radnici

HRVATSKI školski sindikat Preporod podržao je danas prijedlog da nakon zastupničkog mandata prava zastupnika budu, sukladno Zakonu o radu, jednaka pravima običnih radnika.

Svaki zastupnik koji će se tome usprotiviti pokazat će neviđenu sebičnost i time potvrditi da se bave politikom radi ostvarenja osobnih materijalnih i drugih interesa, ističe sindikat u priopćenju.

Saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici godinu dana nakon prestanka obnašanja funkcije dobivaju osamdeset postotnu naknadu prethodne plaće, a obični radnici imaju pravo samo na simboličnu naknadu, i to znatno kraće razdoblje.

Krajnje je vrijeme da se ukinu nedopustivo velike privilegije saborskih zastupnika čija je plaća (13.000 kuna do 18.000 kuna) četiri puta veća od plaće učitelja i profesora.

Uz tako veliku plaću dodatni zastupnički paušal (1.700 kuna) veći je od mirovina polovice hrvatskih umirovljenika. U državi s više od 770.000 građana koji žive ispod granice siromaštva sramotna je takva socijalna bešćutnost "narodnih zastupnika", naglašava Preporod.

Ako bi bila prihvaćena predložena promjena barem bi donekle bio ublažen negativno stajalište prema saborskim zastupnicima koje većina građana doživljava kao privilegiranu kastu.

Nemoralno je da vladajući i oporbeni političari od građana traže odricanje i razumijevanje proračunskih problema države, ako istodobno nisu u stanju odreći se niti jedne privilegije, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više