Sindikat "Preporod" traži da Vlada poveća proračunska sredstva za odgoj i obrazovanje

HRVATSKI školski sindikat "Preporod" traži od Vlade da kod prijedloga proračuna za 2004. vodi računa o nužnosti povećanja sredstava za odgoj i obrazovanje, priopćio je danas taj sindikat, procijenivši kako je nužno u proračunu za ovu godinu izdvojiti milijardu kuna više u odnosu na prethodnu da bi se stanje u školstvu barem donekle počelo popravljati.

To bi bilo dovoljno da se plaće zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama povećaju za deset posto, a ostatak bi bio dostatan za početak sustavnog opremanja škola i rješavanja rada škola u dvije i tri smjene, dodaje se u priopćenju.

Sindikat "Preporod" ističe da želi podsjetiti premijera Sanadera na obećanja koja je davao prije, i nakon dolaska na vlast. "Dakle, ako su odgoj i obrazovanje uistinu od prioritetne važnosti kao što najviši dužnosnici vlasti tvrde, onda je proračun za 2004. godinu trenutak da se to konkretno i pokaže", navodi sindikat, ustvrdivši da je hrvatsko školstvo materijalno osiromašeno i "kadrovski devastirano". Izdvajanje od 3,3 posto udjela u bruto društvenom proizvodu je najmanje u Europi i ako ostane na tome naše će školstvo još dublje tonuti u siromaštvo, ocjenjuje sindikat.

"Ako je predizbornim sloganom "Pokrenimo Hrvatsku" vladajuća stranka mislila ozbiljno smatramo da je najbolji način da se Hrvatska pokrene početak većeg ulaganja u odgoj i obrazovanje. U protivnom, biti će to još samo jedna u nizu predizbornih prijevara koje su građani Hrvatske svih ovih godina doživljavali", navodi, uz ostalo, sindikat "Preporod".

Pročitajte više