Sindikat radnika Hitne pomoći protivi se zabrani štrajka službi Hitne pomoći

SINDIKAT radnika Hitne pomoći Hrvatske ocijenio je protuustavnom odredbu o zabrani štrajka ustanova i službi hitne pomoći, koja se navodi u prijedlogu zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Vlada je, naime, sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, uz ostalo, regulira i procedura u kriznim situacijama, odnosno štrajku.
U tom prijedlogu štrajk ne bi bio dopušten u ustanovama i službama hitne medicinske pomoći.

Sindikat radnika Hitne pomoći u svome priopćenju ističe da je pravo na štrajk zajamčeno Ustavom RH, i da se to pravo određenim službama može ograničiti, ali ne i zabraniti.

Također navodi da će se taj sindikat kao legalist pridržavati i protuustavnih zakona, ali će koristiti sve zakonske oblike za ostvarenje svojih Ustavnih prava, i sukladno tome tražiti zaštitu Ustavnog suda i međunarodnih čimbenika.

Sindikat radnika Hitne pomoći podsjeća da je nakon prošlogodišnje sudske zabrane štrajka vršio pritisak na Ministarstvo zdravstva radi izradbe pravilnika o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, a koji je Ministarstvo prema Kolektivnom ugovoru bilo obvezno donijeti.

´Ministarstvo zdravstva se čak očitovalo da nije poslodavac zdravstvenoj ustanovi za hitnu medicinsku pomoć. Na kraju pritisnuto svim zakonskim odredbama, predlaže protuustavno rješenje´, ističe sindikat u priopćenju.

Sindikat radnika Hitne pomoći također predlaže da se izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZOSPC) ´legalizira rad vozila hitne pomoći kako vozači ne bi više na svoju ruku prolazili kroz crvena svjetla na semaforu i zbog toga plaćali kazne iz svojih skromnih plaća´.

U priopćenju sindikat ističe da Zakon o sigurnosti prometa na cestama u cijelosti treba prilagoditi službi Hitne pomoći te dopustiti vozilima Hitne pomoći legalno korištenje žute trake u gradskom prometu te ´niz drugih pogodnosti, radi dobrobiti pacijenata i zaštite vozača od plaćanja kazne za prometne prekršaje´.

Pročitajte više