Sindikat srednjih škola traži postupno povišenje plaća za 20 posto

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama zatražit će u pregovorima o sklapanju novoga granskog kolektivnog ugovora postupno povišenje plaća zaposlenih u srednjim školama za ukupno 20 posto.

Sindikat od novoga kolektivnog ugovora očekuje znatan napredak u razini plaća za sve zaposlenike, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik toga srednjoškolskog sindikata Andrija Puljević.

Sindikalci traže povišenje plaća, tako da one u iduće tri godine porastu za ukupno 20 posto, odnosno po sedam posto na godinu. Tako bi 2006. plaća zaposlenog s visokom stručnom spremom, jednom godinom staža i položenim stručnim ispitom bila 20 posto viša od prosječne plaće u Hrvatskoj. Plaća učitelja s 35 i više godina staža bila bi jednaka plaći ravnatelja početnika, koja je sada 7000 kuna.

Za ovogodišnje povišenje plaća trebalo bi u proračunu izdvojiti još 183 milijuna kuna, rekao je Puljević, ustvrdivši da će državni proračun za 2004. odrediti budući odnos sindikata prema Vladi i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Stari Granski kolektivni ugovor istječe potkraj ožujka pa sindikat očekuje da resorno ministarstvo imenuje pregovarački odbor i da uskoro počnu kolektivni pregovori.

Pročitajte više