Sindikat TEHNOS protiv privatizacije HEP-a

Strukovni sindikat radnika HEPa TEHNOS usprotivio se danas najavljenoj privatizaciji HEPa, ocijenivši da ona nije za dobrobit radnika, građana i Republike Hrvatske.

Iskustva zemalja u tranziciji, ali i zemalja EU-a koje su privatizirale energetske sustave negativna su, ističe TEHNOS u priopćenju.

HEP treba očuvati kao cjelovit sustav kojim upravlja i raspolaže država, ne samo zbog proizvodnje struje i toplinske energije nego i goleme količine zdrave vode kojom HEP upravlja.

Osim toga, negativna iskustva iz privatizacije Ine i HT-a upozoravaju da bi se isto ponovilo i u privatizaciji HEP-a, naglašava sindikat.

"Protivimo se svim Vladinim odlukama koje bi pridonijele cjepkanju sustava na dijelove, a time i stvaranju uvjeta za privatizaciju i rasprodaju u bescijenje, otpuštanje tisuća radnika i više cijene usluga", kaže se u priopćenju.

Samo ako HEP ostane jedinstven i cjelovit sustav, građanima će biti osigurana kvalitetna i dostatna količina struje i toplinske energije po prihvatljivoj cijeni.

Stoga će se TEHNOS suprotstaviti svakom pokušaju privatizacije svim zakonom dopuštenim sredstvima te će sve radnike, članove sindikata, umirovljenike HEP-a i hrvatske građane pozvati da se suprotstave svim interesnim grupama u Hrvatskoj i EU kojima je cilj cjepkanje i rasprodaja HEP-a, ističe se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više