Sindikat traži da Uprava T-HT-a povuče ponudu otpremnina

REPUBLIČKI sindikat radnika HPTa zatražio je danas da Uprava T-HT-a povuče jedinstvenu jednokratnu ponudu otpremnina radnicima T-HT-a.

U sklopu nastojanja da ove godine smanji broj zaposlenih za još 700, Uprava je ponudila otpremnine radnicima s dvije do pet godina staža od 11 prosječnih plaća u T-HT (oko 90.000 kuna bruto), a radnicima s više od pet godina staža između 270.000 i 370.000 kuna bruto.

Sindikat u otvorenom pismu Upravi tvrdi da radnici smatraju kako se na njih vrši psihički pritisak da prihvate otpremnine pa se ne može govoriti o dragovoljnom odlasku.

"Pritisak se radi preko raznih navodnih popisa suvišnih, namjernog puštanja radnika da sjede na radnom mjestu bez zadataka, do obilaska nadređenih koji radnicima pričaju različite neutemeljene priče po principu - ovo je zadnja stimulativna otpremnina, već od 25. ovog mjeseca ide proglašenje tehnološkog viška".

Stoga sindikat traži da se ponuda obustavi, naprave relevantni pokazatelji poslovanja i po njima utvrdi koliki je i postoji li uopće višak radnika u T-HT-u. Također traže pokretanje kolektivnih pregovora.

Tek nakon tih aktivnosti mogu se eventualno ponuditi stimulativne otpremnine, ako se utvrdi da za to postoji razlog, a radnicima treba ostaviti rok od barem mjesec dana za donošenje odluke o odlasku.

Republički sindikat radnika HPT-a poziva sve sindikate u T-HT-u na pisanu podršku njegovu otvorenom pismu, a od Uprave traži da ga do ponedjeljka, 22. studenoga, izvijesti o svojoj odluci.

Pročitajte više